Bănci și Asigurări

Analistii dau putine sanse intoarcerii euro peste 3,4 lei

Analistii dau putine sanse intoarcerii euro peste 3,4 lei

Click pentru imaginea marita

22.02.2007, 17:55 26

Analistii au asteptari optimiste privind evolutia cursului in acest an, desi incep sa se acumuleze temeri privind impactul pe care adancirea deficitului extern l-ar putea avea asupra evolutiei leului.
Leul a inceput sa se miste intr-o corelatie tot mai stransa cu monedele de pe pietele emergente din vecinatate - zlotul polonez si forintul maghiar. In ultimele luni cele trei monede s-au miscat aproape permanent in aceeasi directie, diferente aparand numai in ceea ce priveste ritmul evolutiei. Toate monedele au inregistrat aprecieri in fata euro in ultimele luni, pe fondul unui sentiment pozitiv al marilor investitori speculativi pentru pietele emergente.
Analistii ABN Amro vad o scadere a euro pana la 3,34 lei pana la jumatatea anului. Intarirea leului ar urma sa continue si in lunile de toamna, euro urmand sa coboare la 3,33 lei, pana in septembrie. Bancile austriece au insa o viziune mai temperata.
Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare de la Raiffeisen Bank este insa mai rezervat. El vede probabila o apreciere a leului in lunile urmatoare, sub presiunea cererii din partea investitorilor care vor dori sa achizitioneze obligatiuni de stat sau chiar emise de entitati straine in lei. Pentru sfarsitul anului, Dumitru asteapta insa o corectie de curs, pe masura ce jucatorii straini vor deveni tot mai atenti la adancirea deficitului extern. In aceste conditii, el se asteapta ca euro sa incheie anul la 3,45 lei, conditii in care cursul mediu pentru 2007 va fi in jurul nivelului de 3,39 lei. "Este foarte dificil sa faci o prognoza si exista riscul sa gresesti semnificativ", noteaza insa Dumitru. Ca majoritatea analistilor, si el se asteapta la fluctuatii sensibile pe parcursul anului.
Analistii UniCredit Romania vad probabila o coborare a euro spre 3,37 lei pana la sfarsitul anului, de la niveluri de 3,39 lei in iunie.
"Ma astept ca euro sa ajunga in decembrie la 3,35 lei, iar cursul mediu pentru intregul an sa fie in jurul nivelului de 3,37 lei pentru un euro", spune Alexandru Anghel, dealer la Egnatia Bank. El nu vede presiune pe deprecierea leului, decat in eventualitatea in care ar aparea presiuni inflationiste. "O crestere a inflatiei ar arata ca politica BNR nu functioneaza, afectand astfel increderea investitorilor straini", comenteaza Anghel.
Comisia Nationala de Prognoza ia in calcul un curs mediu de 3,4 lei pentru un euro in 2007. Astfel, euro ar urma sa urce la 3,39 lei in iunie, respectiv 3,44 lei pana in decembrie.
"Pentru noi, un curs mediu de 3,4 lei/euro reprezinta o viziune pesimista, intrucat anticipam o apreciere puternica a leului pe parcursul acestui an si o corectie abia in prima parte din 2008. In plus, cursul va fi mult mai volatil fata de estimarile relativ constante ale CNP", comenteaza Florin Citu, economistul-sef al ING Bank Romania.
In ultimele zile cotatiile pe piata de la Bucuresti au fost foarte stabile, euro stationand in jurul nivelului de 3,38 lei. De altfel, si celelalte piete din regiune trec printr-o perioada de calm, jucatorii speculatori fiind acum in expectativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO