Bănci și Asigurări

Analistii Erste vad potential de crestere pentru Romania

08.05.2007, 18:47 16

Romania si Bulgaria au cel mai ridicat potential de crestere a sistemului bancar dintre tarile emergente din regiune, in conditiile in care au mult teren de recuperat fata de ceilalti membri ai Uniunii Europene, considera analistii Erste Bank.
"Creditele ipotecare si de consum vor ramane principalele motoare ale cresterii, in timp ce increderea conferita de prezenta unor nume straine pe piata ar trebui sa ajute la reducerea economiilor 'de la saltea'", arata un raport privind sistemele bancare din Europa Centrala si de Est realizat de Erste Bank.
In timp ce tarile emergente, in frunte cu Romania si Bulgaria arata un potential de crestere al creditarii, avand in vedere ponderea inca redusa a imprumuturilor si a activelor in PIB, pe pietele dezvoltate, cum ar fi Polonia, analistii austrieci vad expansiuni semnificative in domeniul administrarii averilor private (wealth management).
La sfarsitul anului trecut, gradul de intermediere financiara (ponderea creditului neguvernamental in produsul intern brut) era in Romania de 28%, fata de 44% in Cehia si 109% in tarile din zona euro.
Romania este a doua mare piata dintre tarile emergente din Europa Centrala si de Est, cu active bancare totale de 51,8 mld. euro, la sfarsitul anului trecut.
Erste Bank detine din toamna trecuta BCR, cea mai mare banca din sistemul local, cu o cota de piata pe active de 26%. Austriecii si-au reafirmat intentia de a se lista la Bucuresti, in conditiile in care majoritatea salariatilor BCR, au ales sa isi cedeze actiunile detinute contra titluri ale Erste. "Asa cum am aratat si anterior, vom face toate eforturile pentru a ne lista la Bursa din Bucuresti pana la finele anului", a declarat pentru ZF Ionut Stanimir, purtatorul de cuvant al Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO