Bănci și Asigurări

Analistii vad BNR mentinand dobanda la leu, dar nici nu exclud o majorare

Analistii vad BNR mentinand dobanda la leu, dar nici nu exclud o majorare

BNR va aproba la sedinta de maine si raportul asupra inflatiei in primul trimestru, care va contine si o reactualizare a proiectiei pentru urmatorii doi ani

05.05.2008, 17:51 26

Analistii locali considera ca BNR va mentine dobanda-cheie la leu la 9,5% pe an in sedinta pe probleme de politica monetara programata pentru marti 6 mai, insa nu exclud posibilitatea unei decizii de majorare, cu pana la jumatate de punct procentual.
De altfel, pe plan local analistii spuneau inca din martie, cand banca centrala a majorat dobanda-cheie pentru a patra oara la rand, ca varful fusese atins. In acest timp, analistii straini vad dobanda de politica monetara la niveluri mai ridicate, de 10% pe an sau chiar mai sus, invocand necesitatea intaririi in continuare a conditiilor monetare, pe fondul presiunilor inflationiste importante.
"Cred ca BNR va mentine dobanda. Pe piata interbancara vedem deja dobanzi de doua cifre, iar pentru scandentele mai lungi, de trei luni, dobanzile urca la 12%", subliniaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. In opinia lui, banca centrala va prefera acum sa isi ia un ragaz pentru a evalua impactul precedentelor decizii, avand in vedere ca aceste semnale se transmit cu un decalaj in economia reala.
"Cred ca BNR va intari in continuare politica monetara. Pana acum s-a concentrat foarte mult pe dobanda, dar sunt si alte parghii. Am vazut in februarie majorarea provizioanelor la creditele in valuta, care abia acum isi face simtit efectul", mai spune economistul-sef al BCR. Si Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen, considera ca BNR nu va modifica nicio coordonata a politicii monetare la sedinta de saptamana aceasta. O noua decizie de majorare ar duce implicit la cresterea diferentialului de pret intre finantarile in lei si cele in valuta, in conditiile in care creditul in euro urca oricum intr-un ritm foarte alert.
In alta ordine de idei, Libocor noteaza ca investitorii straini au cerut randamente mai mari de 9,5% pe an la utlimele licitatii de titluri de stat, in conditiile in care dobanda reala este in prezent de numai 100 de puncte de baza (un punct procentual). Totusi, potrivit datelor disponibile, inflatia ar trebui sa coboare sensibil spre sfarsitul anului, astfel ca dobanda reala se va apropia din nou de 300 de puncte de baza.
Nivelul realativ scazut al dobanzii reale din acest moment este unul din motivele care ar justifica o noua intarire a politicii monetare, cu pana la jumatate de punct procentual, spune Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank. Totusi, el se asteapta ca BNR sa mentina dobanda la sedinta de saptamana aceasta, considerand de altfel ca nivelul actual reprezinta varful din acest ciclu de intarire a conditiilor monetare. Aceasta in conditiile in care mentinerea rezervelor minime obligatorii la niveluri foarte ridicate contribuie semnificativ la mentinerea unui cadru strans.
Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economistul ING, are o viziune mai agresiva, considerand ca BNR va majora probabil dobanda cu un sfert de punct procentual, pana la 9,75% pe an, desi un pas de jumatate de punct procentual ar fi justificat.
In viziunea lui, perspectivele inflationiste au continuat sa se deterioreze, iar varful de inflatie va fi atins in iulie, la un nivel de 8,9%.
Totusi si el asteapta o incetinire semnificativa a inflatiei dupa luna august.
Si Florian Libocor ia in considerare un scenariu pesimist, in care inflatia ar urma sa atinga un varf de 9% in toamna. In acest scenariu, BNR ar urma sa majoreze dobanda de politica monetara, insa abia in iunie.
De altfel, BNR va aproba la sedinta de maine si raportul asupra inflatiei in primul trimestru, care va contine si o reactualizare a proiectiei pentru urmatorii doi ani.
"Privind in perspectiva, ne temem ca aparitia unor evenimente neprevazute ar putea forta BNR sa urce dobanda peste nivelul pe care il prognozam in prezent, de 10% pe an. Mai mult, proiectia privind evolutia preturilor la alimente ramane pesimista la nivel mondial, ceea ce ar putea alimenta noi cresteri, chiar in conditiile unui an agricol bun in Romania", afirma Chidesciuc.
Lucian Anghel are insa o alta perspectiva, considerand ca BNR va prefera sa isi pastreze spatiu de manevra, in eventualitatea producerii unor astfel de evenimente neprevazute.
Din alt punct de vedere, economistul-sef al BCR remarca si incetinirea in martie a creditarii (care alimentase pana acum presiunile inflationiste), in timp ce evolutia cursului s-a calmat, nemaifiind resimtite presiuni importante de depreciere. Acestea au fost argumente puternice pentru deciziile precedente de majorare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO