Bănci și Asigurări

Analistii vad o inflatie de 8,5% in martie

09.04.2008, 19:54 17

Inflatia s-a accelerat in martie la 8,5%, cel mai ridicat nivel din peste doi ani, de la 8% in februrie, dar va incetini spre sfarsitul anului, potrivit mediei estimarilor analistilor intervievati de Reuters, care cred ca BNR va mentine, in mai, dobanda de politica monetara la 9,5%.
Banca Nationala a Romaniei anticipeaza pentru luna martie o inflatie anuala de 8,3%, noteaza agentia.
"Este posibil ca in luna martie sa fi avut loc o accelerare a cresterii preturilor serviciilor, ca urmare a majorarii chiriilor pentru imobilele aflate in proprietatea statului, a tarifelor pentru serviciile de telefonie, pe fondul deprecierii leului, si, posibil, a cresterii costului carburantilor", a declarat Melania Hancila, analist la BCR.
Inflatia s-a accelerat de la minimul perioadei postcomuniste, de 3,7%, atins in martie anul trecut, alimentata de costul ridicat al alimentelor, majorarea salariilor si consumul puternic de pe piata interna. Presiunile generate de cererea ridicata de pe piata interna se vor mentine, dar analistii estimeaza ca inflatia va incetini pe parcursul anului pana la nivelul de 5,9%, in luna decembrie, ca urmare a ritmului mai lent de crestere a preturilor alimentelor, comparativ cu avansul rapid inregistrat in a doua jumatate a anului trecut.
Inflatia prognozata de analisti pentru sfarsitul anului este totusi peste intervalul tinta de 2,8-4,8% stabilit de BNR.
Banca Nationala va mentine insa dobanda de politica monetara la 9,5%, in luna mai, pentru a evalua impactul a patru majorari consecutive.
Dintre cei 15 analisti intervievati de Reuters, noua anticipeaza ca BNR nu va modifica dobanda cheie luna viitoare, trei asteapta o majorare de 0,25 puncte procentuale, la 9,75%, iar trei o crestere de 0,5 puncte, la nivelul de 10%.
"Anticipam ca BNR va mentine dobanda la nivelul actual, intrucat anticipeaza o incetinire rapida a cresterii preturilor in a doua jumatate a anului si redresarea leului", a declarat Ionut Dumitru, seful Departamentului Cercetare al Raiffeisen Bank.
El a aratat ca situatia de pe pietele internationale s-ar putea calma, iar dobanzile ridicate de pe piata locala ar putea determina investitorii straini sa faca plasamente in lei.
Analistii considera ca evolutia pietei locale va depinde de redresarea leului, care ar modera costul importurilor.
"Daca deprecierea leului va continua, BNR va trebui sa mareasca din nou dobanzile, pentru a sustine moneda si a preveni accelerarea in continuare a inflatiei", a spus Miroslav Plojhar, analist la JP Morgan, in Londra.
Analistii estimeaza ca leul va fi cotat, la sfarsitul acestei luni, la 3,7 unitati pentru un euro si la 3,55 unitati pentru un euro la sfarsitul lui decembrie, comparativ cu 3,7276 unitati pentru un euro la sfarsitul lui martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO