Bănci și Asigurări

ANPC amendează băncile cu 1 mil. lei pentru nerespectarea drepturilor consumatorilor la acordarea creditelor de consum

ANPC amendează băncile cu 1 mil. lei pentru...

Autor: Claudia Medrega

18.04.2013, 13:07 1096

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a verificat în martie 370 unităţi bancare şi a aplicat 86 de amenzi contravenţionale în valoare de aproape un milion de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de credit de consum, cu sau fără ipotecă.

„Au fost verificate 370 de puncte de lucru ale societăţilor bancare. S-au aplicat 86 amenzi contravenţionale în valoare totală de 919.000 lei şi 47  avertismente. S-au  dispus măsuri  de remediere în termen de 15 zile a deficienţelor constatate”, se arată într-un comunicat al ANPC.

ANPC a verificat informarea consumatorilor, respectiv listele cu dobânzi, tarife şi comisioane, respectarea prevederilor conţinutului contractului, respectarea dreptului de retragere, dreptul de rambursare anticipată, materialele publicitare, respectarea prevederilor legii privind clauzele abuzive sau legalitatea funcţionării operatorului economic.

Unele bănci nu prezintă în oferte sau chiar în contracte toate costurile pentru serviciile prestate, potrivit lui Bogdan Cristian Nica, preşedinte ANPC. „Ţinând cont de perioada economică pe care o parcurgem şi de dificultăţile finaciare pe care le avem noi toţi în a returna creditele, serviciile financiare trebuie să fie transparente, fără ambiguităţi ce pot submina încrederea consumatorilor. Acţiuni de control vor avea loc ori de câte ori este necesar”.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO