Bănci și Asigurări

APAPS sustine ca negocierea directa este mai eficienta decat Bursa in cazul BRD

01.04.2004, 00:00 57



Decizia de vanzare pe baza de negociere directa, si nu printr-o oferta pe Bursa de Valori, a pachetului de actiuni (7,3% din capital) detinut de statul roman la Banca Romana pentru Dezvoltare a fost luata pe baza unor criterii de eficienta a procesului de vanzare, printre care si posibilitatea de a incasa banii intr-o singura transa, a explicat pentru ZF Autoritatea pentru Privatizare (APAPS).



BRD este listata la Bursa de Valori iar investitorii si brokerii asteaptau ca APAPS sa vanda pachetul rezidual de 7,3% prin oferta publica, metoda care ar fi marit lichiditatea si atractivitatea actiunilor. Guvernul a luat insa o alta decizie, hotarand de curand sa vanda actiunile in afara pietei de capital, prin negociere directa cu potentialii ofertanti, persoane juridice romane sau straine.



In contextul in care actiunile BRD sunt printre vedetele bursei, tranzactionandu-se la preturi maxim istorice, decizia a dezamagit participatii la piata, conducerea Bursei de Valori si a surprins chiar si pe presedintele BRD - Bogdan Baltazar.



"S-a plecat de la premisa oferita de experienta anterioara a unei oferte publice prin care abia s-a putut vinde un sfert din pachetul ofertat. Cum pretul pietei este dictat de cerere si oferta, in mod evident aruncand pe piata un numar fara precedent de actiuni pretul acestora va scade dramatic daca statul doreste sa vanda intreg pachetul intr-un timp foarte scurt. Alternativa ar fi putut fi vanzarea unor pachete de 0,5-1% pe parcursul a 18 - 24 de luni, cu costuri importante legate de intermedierea acestor tranzactii", spune APAPS.



In prezent, la cotatia bursiera de ieri a actiunilor BRD - 26.300 lei/actiune, pachetul detinut de APAPS valoreaza circa 80 milioane de dolari.



BRD a fost listata pe Bursa de Valori in 2001, cand APAPS a scos la vanzare prin oferta publica pachetul de 9,87% din actiuni pe care il mai detinea dupa ce Societe Generale a devenit actionar majoritar iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si salariatii BRD au cumparat circa 13% din actiuni.



Oferta a fost lansata insa intr-o perioada foarte proasta pentru Bursa de Valori, care suferea de lipsa investitorilor straini din cauza climatului economic general. Din acesta cauza, oferta APAPS nu a fost subsrisa decat in proportie 25,74% (numai 2% din actiunile bancii), fiind considerata un semiesec.



In ultimii trei ani insa, datorita stabilizarii economiei si apropierii aderarii al UE, Bursa a explodat: preturile s-au triplat iar valoarea zilnica a tranzactiilor a crescut de zece ori. Ascensiunea s-a datorat in special investitorilor straini, care au cumparat in special actiuni ale companiilor si bancilor mari, printre care si BRD.



Anul acesta, datorita interesului investitorilor straini, actiunile BRD au crescut cu circa 35% in numai trei luni, ordine mari de cumparare neputand fi executate datorita concentrarii pachetelor de actiuni.



Datorita cresterii actiunilor la Bursa, BRD are in prezent o capitalizare bursiera de 1,2 miliarde dolari, in conditiile in care a fost evaluata la privatizare, in 1998, la 400 de milioane de dolari.



In acest context, analistii estimau ca primavara acestui an ar fi putut fi un moment foarte bun pentru ca APAPS sa lanseze o alta oferta publica pentru actiunile detinute la BRD.



Reprezentantii APAPS au fost insa de parere ca bursa, chiar si in actualele conditii favorabile, nu ar fi putut "inghiti" nici de data aceasta tot pachetul de actiuni. Autoritatea afirma ca vanzarea directa prin negociere nu reprezinta nici un impediment pentru cei care vroiau oricum sa cumpere actiuni in cazul unei oferte publice pe Bursa.



"In contextul in care in conformitate cu prevederile Legii 83/1998 se doreste incasarea pretului intr-o singura transa, modalitatea optima de a obtine intregul pret pe pachetul detinut de stat, fara ca in acelasi timp sa existe costuri semnificative pentru intermedierea tranzactiei, este aceea de a vinde prin negociere, catre unul sau mai multi investitori, persoane juridice, romane sau straine. Ca urmare toti investitorii institutionali straini sau romani pot achizitiona pachetele dorite, direct de la APAPS", spune autoritatea.



O alta prevedere contestata a Hotararii de Guvern prin care s-a stabilit modalitatea de vanzare a actiunilor BRD este cea de intocmire a unui studiu de evaluare pentru banca. Reprezentantii pietei de capital au sustinut ca acest studiu este inutil din moment ce actiunile BRD au deja un pret pe Bursa.



Vanzarea actiunilor detinute de APAPS la un pret mai mic decat cel de pe Bursa, in cadrul procesului de vanzare prin negociere directa, poate afecta evolutia actiunilor la Bursa.



"Raportul de evaluare reprezinta o cerinta a legislatiei care guverneaza procesul de privatizare a institutiilor bancare", afirma APAPS.



In afara de Societe Generale si BERD, actionarii importanti ai BRD sunt cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF), fiecare cu pachete de peste 5% din capital.



BERD detine 4,99% din actiuni, restul titlurilor (circa 10%) fiind libere la tranzactionare.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO