Bănci și Asigurări

Apetitul diferit pentru economisire adanceste diferentele dintre judete

Apetitul diferit pentru economisire adanceste diferentele dintre judete

Click pentru imaginea marita

30.05.2007, 16:59 20

Depozitele in lei ale populatiei au crescut mai repede in judetele unde deja soldurile erau importante, in timp ce clientii din zonele cu potential mai redus de economisire au reusit sa puna mai putini bani deoparte in ultimul an.
Astfel, in judetele care concentreaza cele mai mari depozite in lei, soldurile inregistreaza si cresteri anualizate importante, care egaleaza sau chiar depasesc media pe tara. In acelasi timp, in judetele cu cele mai mici depozite s-au inregistrat si cresteri modeste, chiar daca baza de comparitie redusa influenteaza pozitiv ritmul de crestere.
Zona Bucurestiului concentreaza aproape 30% din depozitele populatiei in lei, cu un sold de 6,18 miliarde de lei la sfarsitul lui februarie.
Comparativ cu februarie anul trecut, soldul marcheaza o crestere cu 35,5%. In acest timp, soldul total al depozitelor populatiei la nivel national a crescut cu 35,6%, pana la 20,99 miliarde de lei (6,2 miliarde de euro).
Singurul judet care concentreaza in prezent depozite in lei ale clientilor de peste un miliard este Clujul, cu un sold de 1,02 miliarde de lei. Cresterea anualizata este de 42%, depasind sensibil media nationala.
In Prahova economiile populatiei in lei au urcat intre februarie 2006 si februarie curent cu 32%, pana la 789 de milioane de lei, in timp ce in Constanta cresterea a fost de 26%, pana 714 milioane de lei.
Ritmuri bune de crestere s-au inregistrat in Brasov, unde depozitele in lei au urcat cu 44%, pana la 714 milioane de lei si in Sibiu, unde soldul a crescut cu 46%, pana la 470 de milioane de lei.
La polul opus, judetul unde populatia are cele mai mici depozite in lei - Giurgiu, si cresterea a fost foarte modesta. Soldul a urcat cu 14%, pana la 121 milioane de lei.
Si in celelate judete cu solduri mici ale economiilor cresterile au fost mai mici decat media pe tara. In Mehedinti, depozitele au urcat cu 35%, pana la 135 de milioane de lei, in timp ce in Covasna majorarea a fost de 34%, pana la 168 de milioane de lei. De asemenea, in Caras-Severin economiile populatiei au urcat cu 34%, pana la 141 de milioane de lei.
In mod normal, prin raportarea la o baza de comparatie redusa ritmul de crestere este influentat pozitiv. Chiar si asa, in aceste judete expansiunea a ramas sub media pe tara, indicand astfel o tendinta de adancire a diferentelor in profil geografic.
Desi ritmurile sunt apropiate de media nationala, cresterea in volum absolut in aceste judete este foarte modesta. In timp ce in Bucuresti populatia a reusit sa economiseasca 1,6 miliarde de euro, in judetele cu solduri importante au urcat cu 100-200 de milioane de lei. La polul opus, in zonele cu economii reduse cresterile au fost de 20-40 de milioane de lei.
In acelasi timp, in judetele cu economii importante soldul creditelor a crescut mai incet. In Bucuresti, Constanta sau Bihor creditele in lei au urcat cu mai putin de 50%.
La polul opus, in zonele unde si veniturile populatiei sunt mai mici, creditele au crescut vertiginos. Spre exemplu, in Botosani soldul imprumuturilor in lei a inregistrat o dublare in perioada februarie 2006-februarie 2007, urcand la 702 milioane de lei. In general, cresterea medie in aceasta perioada a fost de 50%. Pe primele trei locuri in topul celor mai importante valori ale creditelor in lei se situeaza Bucuresti, Cluj si Brasov. Pe primele pozitii in topul realizat in functie de imprumuturile in valuta se situeaza tot Bucuresti si Cluj, urmate de Timis.
La sfarsitul lunii februarie, valoarea totala a creditelor in lei era, la nivel national, de 48,8 miliarde de lei, iar a celor in valuta de 45,5 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri