Bănci și Asigurări

Asigurările au rămas pe minus în T3 din cauza scăderii preţurilor la RCA

Asigurările au rămas pe minus în T3 din cauza scăderii preţurilor la RCA

Constantin Buzoianu, preşedintele CSA: Evoluţia negativă a segmentului RCA a fost cauzată, în mod semnificativ, de scăderea tarifelor la acest tip de asigurare, tendinţă care a produs efecte negative şi la nivelul calităţii serviciilor pe care asigurătorii le oferă clienţilor. Este necesar ca asigurătorii să îşi reconsidere politicile în acest domeniu.

Autor: Ciprian Botea

18.11.2011, 00:08 550

Subscrierile din asigurări de răspundere civilă auto (RCA) şi Casco, care reprezintă două treimi din piaţa asigurărilor generale, s-au diminuat cu 23% şi respectiv 20% după primele nouă luni din cauza scăderii preţurilor şi a cererii mai mici din partea clienţilor.

"Evoluţia negativă a segmentului RCA a fost cauzată în mod semnificativ de scăderea tarifelor la acest tip de asigurare, tendinţă care a produs efecte negative şi la nivelul calităţii serviciilor pe care asigurătorii le oferă clienţilor. Este necesar ca asigurătorii să îşi reconsidere politicile în acest domeniu", a declarat Constantin Buzoianu, preşedintele CSA.

Vânzările de poliţe de răspundere civilă auto au însumat 1,4 miliarde de lei după primele nouă luni, în condiţiile în care prima medie a scăzut cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la 472 de lei. Asigurătorii au intrat într-un război al preţurilor anul acesta în încercarea de a atrage mai mulţi clienţi de la concurenţă.

Subscrierile din poliţe Casco au scăzut la circa 1,6 milioane de lei comparativ cu 1,9 milioane de lei în perioada ianuarie-septembrie 2010, deoarece mai puţini clienţi au ales să încheie o poliţă facultativă pentru maşină. Poli­ţele auto au ajuns astfel să reprezinte 65% din totalul asigurărilor generale, cu zece puncte procentuale sub nivelul din septembrie 2010.

Scăderea segmentului auto a dus la o scădere cu aproape 6% a pieţei asigurărilor generale, până la 4,8 miliarde de lei, declinul fiind contrabalansat de evoluţia pozitivă a vânzărilor de asigurări de locuinţe. Primele subscrise din asigurări de locuinţe au crescut cu 35% în perioada ianuarie-septembrie, până la un miliard de lei, ajungând astfel să reprezinte peste o cincime din segmentul asigurărilor generale. Daunele achitate pe segmentul asigurărilor generale au însumat 3,1 mld. lei, mai mult de 90% fiind aferente contractelor de asigurări auto. Valoarea despăgubirilor plătite pe segmentul RCA a rămas la un nivel constant de 1,2 mld. lei, în timp ce asigurătorii au avizat mai puţine dosare.

De asemenea, asigurările de viaţă au marcat o creştere cu 5,4% pe primele nouă luni, până la aproape 1,4 mili­arde de lei, susţinute de vânzările de po­liţe tradiţionale.

Poliţele tradiţionale, care deţin peste două treimi din piaţa asigurărilor de viaţă, au consemnat o creştere cu 7,6%, în timp ce volumul poliţelor unit-linked (asigurări cu componentă de investiţie) a stagnat. "Avansul înregistrat de asigurările de viaţă, în contextul unui climat economic încă dificil, confirmă schimbarea percepţiei consumatorilor de produse financiare cu privire la instrumentele de protecţie şi economisire pe termen lung", afirmă Buzoianu.

Despăgubirile plătite în baza contractelor de asigurare de viaţă au însumat 215 milioane de lei, în timp ce răscumpărările anticipate de poliţe s-au ridicat la 287 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO