Bănci și Asigurări

Asiguratorii se pregatesc de primul an de scadere a pietei. Cum comentati?

Asiguratorii se pregatesc de primul an de scadere a pietei
29.04.2009, 18:19 27

Asiguratorii ar putea vedea in acest an prima scadere a pietei, dupa ce in trecut aceasta industrie a crescut fara intrerupere cu ritmuri de doua cifre si a atras investitii de peste un miliard de euro de la grupuri financiare straine care au venit aici prin achizitii si au mizat pe potentialul mare de dezvoltare a pietei, anulat de actualele conditii economice.

Principala cauza a scaderii unei piete care a depasit 2,4 mld. euro in 2008 este ponderea mare a clientilor companii, care trec poate prin cea mai neagra perioada din activitatea lor si isi reduc mult cheltuielile, inclusiv cele cu asigurarea, sau chiar intra in faliment. Companiile le-au adus anul trecut asiguratorilor mai mult de doua treimi din afaceri.
"Valoarea primelor brute subscrise din activitatea de asigurari generale va inregistra o scadere in 2009, comparativ cu 2008, in principal ca urmare a reducerii volumului de 'new business' pe doua dintre principalele clase de asigurari, respectiv casco si asigurari de bunuri si proprietati apartinand persoanelor juridice", afirma Aurel Badea, director executiv de asigurari generale in cadrul Allianz-Tiriac, liderul pietei locale a asigurarilor.
 
Scadere de 4% in primele doua luni
Piata a inceput anul pe scadere, dupa primele doua luni afacerile asiguratorilor fiind cu 4% sub nivelul din aceeasi perioada din 2008. Ultimele date ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor arata ca in ianuarie si februarie primele brute subscrise de asiguratori au fost de 1,62 mld. lei (380 mil. euro), pe auto Casco fiind o scadere de 1%, iar pe RCA de 6%.
Asigurarile de viata au scazut cu 4%. "Probabil ca se va mentine trendul din primele doua luni, iar anul se va incheia cu plus-minus cateva procente fata de valoarea pietei din 2008. Segmentul auto este cea mai importanta sursa de scadere, din cauza reducerii transporturilor si a distributiei, sunt clienti care si-au injumatatit flotele de masini. Dar cel mai mare declin cred ca il vor inregistra asigurarile de viata", sustine Bogdan Andriescu, directorul general al brokerului de asigurari EOS Risq si presedintele asociatiei profesionale a brokerilor (UNSICAR).
Odata cu scaderea activitatii firmelor, afirma el, scad si primele incasate de asiguratori, deoarece se reduc vanzarile, iar odata cu ele si stocurile pe care si le fac companiile. De asemenea, din cauza reducerii numarului de angajati, scade businessul asigurarilor de accidente de persoane.
"Multe companii au fost nevoite sa isi reduca nivelul activitatii si sa aplice o politica de reducere a costurilor, printre primele cheltuieli la care au decis sa renunte numarandu-se inclusiv politele de asigurari", explica Denis Rousset, directorul general al Groupama pe piata locala, grup francez care detine companiile Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia, ocupand locul trei pe piata.
 
Se scumpeste asigurarea Casco
Aurel Badea de la Allianz-Tiriac spune ca este foarte probabil ca politele Casco sa se scumpeasca in urmatoarea perioada, din cauza cresterii daunalitatii, in timp ce asigurarile property s-ar putea ieftini, din cauza concurentei slabe. O sursa importanta de scadere este si piata de leasing, de unde asiguratorii primeau mult business Casco.
Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata, cel mai mare jucator de pe aceasta piata, spune insa ca afacerile de pe acest segment nu vor scadea in 2009.
"Evident ca avem consecinte clare ale crizei in Romania, incepand cu trimestrul patru din 2008, cu influenta asupra veniturilor pe care le au clientii la dispozitie. Desi majoritatea vor sa economiseasca, se gandesc sa amane asigurarea de viata pentru atunci cand vor fi siguri de stabilitatea veniturilor. Totusi, cred ca piata va termina anul cu o crestere, chiar daca mica, sub 5%", sustine Coman.
Odata cu scaderea pietei, creste timpul in care cei care au investit masiv isi pot recupera banii. Unul dintre marii investitori este Groupama, care a platit in 2007 si 2008 peste 450 mil. euro pentru companiile pe care le-au preluat.
"Planurile Groupama in Romania sunt pe termen mediu si lung, nicidecum pe termen scurt. Contextul actual il privim ca un efect conjunctural si ne mentinem convingerea in potentialul de crestere al pietei de asigurari din Romania", afirma Denis Rousset.
Principala cauza a scaderii unei piete care a depasit
2,4 mld. euro in 2008 este ponderea mare a clientilor companii, care trec poate prin cea mai neagra perioada din activitatea lor si isi reduc mult cheltuielile, inclusiv cele cu asigurarea, sau chiar intra in faliment. Companiile le-au adus anul trecut asiguratorilor mai mult de doua treimi din afaceri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO