Bănci și Asigurări

Asirom este obligata de CNVM sa ii primeasca pe minoritari in conducere

13.03.2006, 00:00 25

Presedintele Consiliului de Administratie Asirom, Nicolae Iliuta, va trebui sa convoace o Adunare Generala a Actionarilor pana la 6 aprilie pentru a alege membrii CA prin metoda votului cumulativ, potrivit unei ordonante emise saptamana trecuta de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

De altfel, surse din piata de capital afirma ca Iliuta a fost sanctionat de CNVM pentru ca nu a aplicat metoda votului cumulativ in alegerea membrilor Consiliului de Administratie. Presedintele CA al Asirom nu a putut fi contactat ieri pentru explicatii.

Votul cumulativ permite minoritarilor sa fie reprezentati in conducerea unei companii, acestia putand sa isi cumuleze voturile si sa le atribuie unui singut candidat. Principalii minoritari, fondurile Broadhurst si QVT Fund, detin impreuna peste 25% din actiuni, ceea ce le va permite sa aleaga un membru in conducerea companiei, in conditiile in care Consiliul de Administratie trebuie sa fie format din minimum cinci membri.

Conducerea Asirom trebuie sa convoace, de asemenea, in termen de o luna o Adunare Generala a Actionarilor care sa aiba pe ordinea de zi validarea sau modificarea hotararii de delistare a Asirom. Aceasta hotarare a fost luata in cadrul Adunarii Generale desfasurate la inceputul lui ianuarie, dar CNVM a considerat ca nu au fost indeplinite conditiile legale.

Minoritarii au atacat deja in justitie hotararea de delistare si afirma ca Asirom nu se va putea delista pana cand procesul nu ia sfarsit.

Angelo Moskov, managerul QVT Fund, a declarat ca a dat in judecata Asirom pentru incalcarea drepturilor actionarilor, iar prima infatisare va fi in luna mai.

"Faptul ca membrii CA nu au fost alesi prin metoda votului cumulativ nu a fost singura problema din ultima AGA. Ne-au fost incalcate drepturile prin faptul ca multe propuneri nu erau incluse pe ordinea de zi, noi fiind pusi in situatia de a vota pentru propuneri despre care nu am aflat inainte de AGA, cum a fost si propunerea delistarii Asirom", afirma Moskov.

"In orice caz, compania nu va fi delistata pana nu se va termina procesul, care ar putea dura destul de mult", a spus reprezentantul QVT Fund.

Potrivit ordonantei CNVM, Asirom este obligata sa transmita Comisiei in cel mult 24 de ore de la data convocarii si cea a desfasurarii AGA rapoarte curente cu privire la aceste evenimente.

Alegerea membrilor CA prin metoda votului cumulativ figura pe ordinea de zi a AGA din ianuarie, in urma propunerii facute de fondurile de investitii QVT si Broadhurst, insa a fost respinsa de principalul actionar, InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae. Rafinaria Astra, controlata de o companie din Cipru cu actionari necunoscuti, a votat de asemenea impotriva.

"De cand comisarii CNVM au inceput sa faca vizite pe la DNA, se pare ca lucrurile au inceput sa se miste mai bine", spune Dan Barbulescu, reprezentantul Broadhurst la adunarea actionarilor din luna ianuarie, referitor la ordonanta emisa de CNVM saptamana trecuta pentru alegerea membrilor CA prin metoda votului cumulativ.

Barbulescu a fost singurul care a candidat pentru un loc in Consiliul de Administratie, fiind sustinut de cele doua fonduri de investitii. Referitor la retragerea de la tranzactionare a titlurilor Asirom, reprezentantul fondului de investitii Broadhurst afirma ca acesta este un lucru nerealizabil. "Retragerea Asirom de pe piata de capital nu este realizabila, pentru ca Asirom ar trebui sa rascumpere practic jumatate din actiuni, iar InterAgro nu are bani, caci in ultimii ani a beneficiat de creditul Asirom, si nu invers, iar banii Asirom trebuie folositi pentru protejarea asiguratilor", spune el.

El a precizat ca pretul corect pe care Asirom ar trebui sa il plateasca minoritarilor care vor sa se retraga din societate ar trebui sa fie de cel putin 1,5 lei/actiune, fata de sub 0,7 lei/actiune, cat sunt cotate titlurile in piata. El spune ca pretul de pe bursa e redus fata de valoarea corecta din cauza riscurilor de fraudare a legii, precum si de netransparenta tranzactiilor cu persoane implicate.

"Exemplul cel mai bun e tranzactia dintre rafinaria Astra Romana si InterAgro cu 10% din Asirom", spune Barbulescu.

Oficialii InterAgro nu au putut fi contactati ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO