Bănci și Asigurări

Astra a incheiat anul cu afaceri de 175-180 mil. euro

22.01.2009, 17:35 16

Astra Asigurari, una din primele zece companii de pe piata de profil, a incheiat anul trecut cu afaceri de 175-180 de milioane de euro, potrivit unor estimari ale companiei, ceea ce inseamna o crestere de circa 60% in euro.
"In ultimul trimestru ne-am mentinut cresterea din primele noua luni, iar primele brute subscrise in tot anul sunt de 175-180 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Radu Mustatea, directorul general al companiei.
Cresterea afacerilor se datoreaza asigurarilor auto, care au o pondere importanta in portofoliul Astra.
Pentru 2009 directorul general al asiguratorului estimeaza un avans al afacerilor de 10-15%, la fel ca pentru intreaga piata.
Astra vinde in principal asigurari generale si este lider pe segmentul asigurarilor de aviatie. In decembrie compania a achitat o dauna de 4,2 milioane de dolari pentru un avion avariat al Romavia, dupa ce la inceputul anului trecut a platit peste 10 milioane de dolari pentru o aeronava avariata apartinand Tarom.
Astra este controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, prin intermediul companiei Nova Trade, care detine 70% din actiuni. Grupul austriac Uniqa controleaza un pachet de 27%, cumparat in 2005 cu 10 milioane de euro.
La sfarsitul anului trecut Uniqa a achizitionat companiile Unita si Agras de la Vienna Insurance Group, tranzactia fiind estimata la 190 de milioane de euro.
Astra este listata pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti. Compania are o capitalizare de circa 24 de milioane de euro la un pret de 1,4 lei/actiune. Capitalul social se ridica la 17 milioane de euro.
Dupa primele noua luni ale anului trecut, Astra era al patrulea jucator din piata asigurarilor generale, dupa Allianz-Tiriac, Omniasig si Asirom, cu o cota de 9,2%. In asigurari de viata portofoliul companiei este mic, primele brute subscrise fiind de 4,91 milioane de lei (1,3 milioane de euro) dupa primele trei trimestre, la fel ca in aceeasi perioada din 2007. Asigurarile de viata reprezinta sub 1% din businessul total al companiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO