Bănci și Asigurări

Astra-Uniqa asigura operatorul aerian Blue Air

Astra-Uniqa asigura operatorul aerian Blue Air

Radu Mustatea, director general al Astra-Uniqa

07.09.2006, 18:51 18

Astra-Uniqa a incheiat un contract de asigurare cu operatorul aerian low-cost Blue Air, potrivit directorului general al companiei, Radu Mustatea. El nu a precizat valoarea politei, dar surse din piata estimeaza ca societatea a incasat 1 mil. dolari (0,8 mil. euro) din acest contract.
Astra-Uniqa are acum un portofoliu de asigurari de aviatie in valoare de 3 mil. dolari (2,3 mil. euro), care, pe langa Blue Air, cuprinde contracte cu Romavia, Romaero si Aeroportul Baneasa.
De altfel, asigurarile de aviatie au fost una dintre cauzele cresterii afacerilor companiei in primul semestru. Daca in 2005 afacerile Astra-Uniqa au stagnat, in prima jumatate a acestui an primele brute subscrise de companie s-au dublat, comparativ cu prima jumatate a anului trecut, ajungand la aproape 52 mil. euro.
"Societatea a avut anul trecut un declin, care a fost rezultatul unui proces de consolidare si curatare a portofoliului. S-a renuntat la colaborarea cu niste brokeri care aduceau un volum mare de incasari, dar si costuri mari pe RCA, precum si la niste linii de afaceri cu unii clienti, in special pe asigurari auto", afirma Mustatea.
La cresterea afacerilor companiei a contribuit si incheierea unor parteneriate de tip bancassurance cu Raiffeisen Bank, Banca Italo-Romena sau Finansbank. De asemenea, Astra-Uniqa a inceput sa vanda polite de asigurari prin intermediul mai multor societati de leasing, cum ar fi Raiffeisen Leasing, Porsche Leasing sau Alpha Leasing.
Raiffeisen face parte din grupul Uniqa, care controleaza 27% din actiunile Astra, restul actiunilor apartinand societatii Nova Trade, detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu. "Exista o intelegere ca pana in 2008 Uniqa sa isi majoreze participatia la Astra si sa detina un pachet majoritar", afirma Mustatea. El spune ca austriecii nu s-au implicat direct in managementul Astra, insa exista un schimb de informatii periodic.
"Avem lunar intalniri cu membri din conducerea Uniqa, care au ca scop analiza rezultatelor societatii, discutarea proiectelor si transferul de know-how", sustine seful Astra.
Societatea si-a bugetat in acest an afaceri de 86 mil. euro si un profit de peste 0,3 mil. euro, fata de o pierdere de 6,2 mil. euro in 2005. Radu Mustatea intentioneaza sa aduca in acest an cativa oameni noi in divizia de asigurari de viata a companiei pentru a sustine dezvoltarea acesteia. Mustatea a fost numit director general la Astra la sfarsitul lunii iunie, dupa plecarea lui Gugliemo Frinzi.
"Dezvoltam acum un produs nou de asigurare de viata si cautam canale alternative de distributie. De asemenea, vrem sa aducem cativa oameni-cheie pentru a intari echipa", sustine Mustatea.
Daca asigurarile generale au adus Astra-Uniqa prime brute subscrise de peste 51,6 mil. euro in prima jumatate a acestui an, din asigurari de viata compania a inregistrat doar 0,32 mil. euro prime brute subscrise.
Cauza dezvoltarii lente a afacerilor companiei pe acest segment au fost schimbarile dese in conducerea diviziei de asigurari de viata, sustine Mustatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO