Bănci și Asigurări

ATE Bank pleacă din România cel târziu în 2012

Autor: Voican Razvan

26.05.2011, 23:55 2422

ATE Bank - banca agricolă a Greciei, controlată de stat, renunţăla operaţiunile din România, angajându-se prin planul derestructurare aprobat de Comisia Europeană să-şi vândă participaţiamajoritară deţinută la filiala locală chiar în cursul acestui andacă găseşte cumpărător.

Oricum, termenul limită de vânzare este sfârşitul lui 2012.Urmează să fie vândută şi subsidiara din Serbia, alături de alteactive.

Retragerea ATE Bank este primul impact vizibil al crizei dinGrecia asupra pieţei locale. Banca ocupa la sfârşitul anului trecutlocul 24 în clasamentul după active, cu o cotă de piaţă de numai0,56%, fără a avea o poziţie cu implicaţii sistemice. Operează oreţea de 30 de unităţi şi 44 de bancomate, oferind servicii deretail şi corporate. ATE Bank este al doilea grup străin dupăungurii de la MKB - care controlează Romexterra - care anunţă căvrea să plece din România.

Grecii au 74,12% din bancă, în timp ce un pachet de 7,36% estedeţinut de Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meş­te­şugăreşti, iarIFC - divizia de investiţii a Băncii Mondiale - controlează15%.

ATE Bank a venit în România în 2006, când a cumpărat 57% dinfosta Mind­bank - prima bancă privată autorizată de BNR în 1990(Banca pentru Mică Industrie şi Liberă Iniţiativă), plătind circa32 mil. euro, conform informaţiilor disponibile la vremearespectivă. Ulterior au majorat capitalul cu 16,6 mil. euro. Greciiaveau planuri ambiţioase - triplarea cotei de piaţă şi câştigareapoziţiei de principal finanţator al fermierilor şi al sectoruluiagricol în general, inclusiv confinanţarea fondurilor europene,după modelul practicat în ţara de origine. Acum, ATE Bank esteprima bancă elenă care decide să iasă de pe piaţa locală din cauzapresiunii uriaşe provocată de criza din Grecia.

Banca agricolă a Greciei a fost anul trecut singurul creditorelen care a picat testul de rezistenţă la stres realizat la nivelulUE, iar acum a ajuns să aplice un plan de restructurare puternicăşi are în derulare majorarea capitalului cu 1,26 mld. euro.Activele trebuie reduse cu cel puţin un sfert până în 2013 şi totcu un sfert trebuie să scadă costurile operaţionale faţă de niveluldin 2009.

După izbucnirea crizei datoriei suverane a Greciei s-a încercato consolidare a sistemului bancar elen, iar Piraeus Bank a încercatanul trecut să cumpere cu participaţia de 77% deţinută de statulelen la ATE Bank, însă tranzacţia nu a avut loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO