Bănci și Asigurări

Austriecii de la Erste vor să majoreze capitalul BCR cu 110 mil. euro

 Austriecii de la Erste vor să majoreze capitalul BCR cu 17 mil. euro

Autor: Razvan Voican

05.11.2012, 14:49 1119

BCR, cea mai mare bancă după active, a convocat pe 3 decembrie o adunare generală extraordinară a acţionarilor având ca subiect principal aprobarea unei operaţiuni de majorare a capitalului social cu circa 501 mil. lei (110 mil. euro).

Banca ar urma să emită 770.769.000 de acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune, dar care vor avea un preţ de subscriere de 0,65 lei/acţiune, incluzând o primă de emisiune de 0,55 lei/acţiune. Capitalul social va ajunge la maximum 1,63 mld. lei, iar restul banilor vor constitui prime de capital.

Acţionarul majoritar al BCR este EGB Ceps Holding - un vehicul controlat de banca austriacă Erste Group Bank - cu o participaţie de 93,26%. Al doilea acţionar semnificativ este SIF Oltenia, care şi-a păstrat pachetul de 6,58% în timp ce restul SIF-urilor le-au vândut acţiunile austriecilor.

Conform datelor de la sfârşitul lunii septembrie o serie de acţionari persoane fizice deţineau 0,14% din acţiuni, însă o parte dintre aceştia au acceptat să vândă în cadrul noii oferte de cumpărare derulate de Erste în perioada 6 septembrie - 26 octombrie.

Dacă majorarea capitalului se încheie cu succes, EGB Ceps se obligă să vândă fiecărui acţionar minoritar interesat căruia i-ar reveni doar o fracţie de acţiuni, o acţiune nouă la preţul de 0,65 lei.

La nouă luni grupul BCR a raportat o pierdere de peste 172 mil. euro, angajamentul echipei de management fiind de a readuce banca pe profit chiar de anul viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri