Bănci și Asigurări

Autoritatea de Supraveghere Financiară în bătăia vântului: o comisie adaugă, cealaltă respinge amendamentele

Autoritatea de Supraveghere Financiară în bătăia...

Autor: Roxana Pricop

21.02.2013, 18:20 398

Proiectul de lege care stabileşte înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) trece prin modificări semnificative de la o comisie de analiză la alta.

Comisiile de buget şi pentru politică economică din cadrul Camerei Deputaţilor au decis să reducă anii de experienţă necesari pentru persoanele care vor conduce Autoritatea de Supraveghere Financiară şi să scoată obligativitatea ca viitorii conducători să aibă diplomă de economişti sau de avocaţi.

Iniţial, Comisia juridică din cadrul Camerei Deputaţilor a decis să introducă sub formă de amendamente obligativitatea ca persoanele care vor conduce ASF, instituţia care va prelua supravegherea pieţei de capital, a asigu­rărilor şi a pensiilor private, trebuie să deţină diplomă de studii de învăţământ superior de lungă durată în drept ori în ştiinţe economice şi să aibă cel puţin zece ani de experienţă în activitatea financiară.

Însă în şedinţa comună de marţi, 19 februarie, Comisiile de buget şi pentru politică economică au crescut cu doi până la 17 numărul membrilor care vor conduce ASF, dintre care doar cinci au mandate executive. Comisiile au redus de la zece la şapte ani numărul anilor de experienţă necesari pentru membrii executivi, şi la doar cinci ani necesarul de experienţă pentru restul de 12 membri neexecutivi. Mai mult, cele două Comisii au respins amendamentul adăugat de Comisia juridică ce facea referire la obligativitatea studiilor economice şi de drept.

Săptămâna viitoare, proiectul de lege privind înfiinţarea ASF ar putea intra pentru aprobare în plenul Camerei Deputaţilor, pentru ca mai apoi să fie dezbătut de comisiile din Senat, camera decizională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO