Bănci și Asigurări

Balli Group va deveni actionarul majoritar al RoBank

10.08.2001, 00:00 110



Operatiunea de majorare de capital a bancii comerciale RoBank, in urma careia grupul Balli Group plc, Londra urmeaza sa devina actionarul majoritar al bancii in defavorarea unui grup de investitori turci, este destul de avansata, discutiile purandu-se acum la nivel de actionari.

"Negocierile sunt avansate si se poarta la nivel de actionari. Noi nu avem acces la astfel de discutii asa ca nu va pot da prea multe detalii", a afirmat Gabriela Tudor, vicepresedintele RoBank. Ea nu a putut oferit informatii despre momentul de timp cat va avea loc aceasta noua majorare de capital.

RoBank si-a majorat in primele luni acele acestui an capitalul social de la 100 miliarde lei la 165,47 miliarde lei, prin incorporarea rezervelor aferente profitului net pe anul 2000 si, respectiv, prin incorporarea rezervelor din aprecierea participatiilor in valuta.

De asemenea, Adunarea Generala a Actionarilor a decis acum doua luni cresterea capitalului social al bancii la 303,49 miliarde lei, prin aport de capital din partea actionarului britanic majoritar, Balli Group plc.

In acest fel, participatia directa si indirecta a Balli Group plc, Londra (n.r- si prin societatea de asigurari Asigurarea Anglo-Romana) este posibil sa creasca de la 53,50% la 74,65%.

RoBank a incheiat primele 6 luni ale acestui an cu un profit net de 50,6 miliarde lei, cifra care se inscrie in previziunile de buget pe anul in curs.

Valoarea totala a activelor a atins nivelul de 1.998,6 miliarde lei, in crestere cu 18.4% fata de sfarsitul anului trecut. De asemenea, fondurile proprii au crescut in ultimele sase luni cu 27,4%, respectiv de la 387,3 miliarde lei la 493,5 miliarde lei.

La sfarsitul primului semestru, depozitele clientilor au insumat echivalentul a 1.129 miliarde lei, cu 12,5% mai mult decat la 31 decembrie 2000.

In prezent, RoBank isi desfasoara activitatea prin intermediul a 8 unitati teritoriale, trei dintre acestea - Galati, Piatra Neamt si Ploiesti fiind deschise in prima jumatate a anului 2001.

RoBank este puternic implicata in finantarea intreprinderilor mici si mijlocii, deruland mai multe programe in colaborare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si, mai recent, cu Eximbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO