Bănci și Asigurări

Banc Post a castigat intr-un trimestru cat tot anul trecut la un loc

19.04.2001, 00:00 18



Banc Post a raportat in primul trimestru al acestui an un profit net de 78 miliarde de lei (aproximativ 2,8 milioane de dolari), rezultatul net estimat de banca a se obtine in 2001 fiind de 170 miliarde de lei.

Profitul brut al bancii a fost la aceea data de 93 miliarde de lei (aproape 3,4 milioane de dolari). Banca are un capital social de 665 miliarde de lei, iar fondurile proprii se ridicau la sfarstiul primului trimestru la 1.400 miliarde de lei.

"Rezulatul este bun si se incadreaza in strategia de dezvoltare a bancii pe urmatorii trei ani. Ceea ce trebuie remarcat este faptul ca profitul obtinut doar pe primul trimestru al acestui an este mult peste cel obtinut pe parcursul intregului an trecut.

Mediul economic si strategia de marketing aplicata au fost fara doar si poate doar doi dintre factorii care au contribuit la cresterea noastra", a declarat pentru Ziarul Financiar Elena Petculescu, presedintele bancii. Banc Post are ca obiectiv pe orizontul de timp cuprins pana in anul 2003 sa-si dubleze profitul net astfel incat sa ajunga la peste 54 milioane de dolari la sfarsitul lui 2003.

Banca si-a concentrat atentia in ultima vreme pe creditarea firmelor mici si mijlocii, din totalul activelor, care se ridica la peste 10.000 miliarde de lei, aproape 3.300 miliarde de lei reprezentand finantari, in diverse domenii si pe diverese perioade.

"Unul dintre produsele noastre care a prins foarte bine si pe care ne-am si concentrat de altfel a fost creditarea. Nu am ezitat sa ne implicam in reforma economica si am inteles ca o economie de piata performanta nu poate functiona fara un sector puternic al intreprinderilor mici si mijlocii.", a mai mentionat presedintele bancii. Din totalul creditelor , cele neperformante reprezinta doar 1,1%.

Banca elena Eurobank a cumparat de la General Electric Capital Corporation anul trecut 19,25 % din capitalul Banc Post, astfel ca acum este actionarul majoritar.

Structura actionariatului Banc Post este in prezent: EFG Eurobank Ergosias - 19,25%; Banco Portugues de Investimento - 17%; Fondul Proprietatii de Stat - 17%; General Electric Capital Corporation - 8,75%; salariatii si pensionarii bancii - 8%; SIF Banat-Crisana - 6%; SIF Moldova - 6%; SIF Muntenia - 6%; SIF Oltenia - 6%; SIF Transilvania - 6%, dar este posibil sa aiba loc schimbari intrucat IFC si BERD si-au exprimat recent interesul pentru convertirea in actiuni a imprumturilor acordate bancii in urma cu trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24