Bănci și Asigurări

Banca Agricola mai are de trecut hopul SIF-urilor

18.04.2001, 00:00 22



Daca cele patru societati de investitii financiare care sunt actionari la Banca Agricola vor cumpara actiuni la majorarea de capital a bancii, atunci consortiul format din Raiffeisenbank si Fondul Romano-American, cumparatorul bancii, isi va vedea redusa ponderea in capital de la 98% la 61%.

AGA Bancii Agricole, care are pe ordinea de zi si majorarea de capital a bancii cu 6.445,004 mld. lei, urmeaza sa aiba loc vineri, atunci fiind asteptata "cu sufletul la gura" si decizia SIF-urilor in ceea ce priveste continuarea investitiilor in banca.

"Contracul semnat joi prevede clar ca suma de 15 mil.$ este pentru 98% din actiunile bancii. In cazul in care SIF-urile isi vor exercita dreptul de preemtiune atunci in contract este specificat ferm ca pachetul vandut este de doar 61%. Potrivit regulei de trei-simplu pretul va cobori pana undeva in jur de 9 mil.$", au afirmat surse autorizate.

Contractul de privatizare al Bancii Agricole semnat joia trecuta va fi ratificat saptamana viitoare la Palatul Victoria in cazul in care atat partea romana, cat si reprezentantii consortiului vor indeplini o serie de conditii, printre care una se refera la deschiderea si alimentarea cu 37 milioane de dolari a unui cont escrow dintr-o banca romaneasca, iar o alta conditie la completarea anexelor privind situatia exacta a Bancii Agricole.

Potrivit ministrului Autoritatii pentru Privatizare, Ovidiu Musetescu, privatizarea celei de-a doua banci ca marime din Romania poate fi considerata un succes, desi Autoritatea "a negociat de pe pozitia omului care are cancer la plamani, o mana dreapta de lemn si o tija in picior", conditii in care, spune Musetescu, un pret mai bun nu putea fi obtinut.

"Reusim prin aceasta tranzactie sa mentinem operatiunile Bancii Agricole, in conditiile in care lichidarea bancii, alternativa procesului de privatizare, ar fi costat statul roman 275 de milioane de dolari", a mai afirmat ministrul Autoritatii.

Potrivit lui Ovidiu Musetescu, statul roman s-a angajat prin contract sa acopere in maximum 25 de zile pierderile inregistrate de banca pana la data platii actiunilor de catre consortiu.

"Suma care va acoperi pierderile nu poate fi mai mare de 733 miliarde lei", a precizat ministrul Autoritatii pentru Privatizare. Referindu-se la pierderile bancii, Musetescu a spus ca "normal ar fi fost ca acestea sa fie platite de cei care le-au provocat, dar din pacate tot statul va trebui sa dea acesti bani".

Personalul Bancii Agricole va fi redus cu 10% in urma achizitionarii de catre consortiul format din FRAI si Raiffeisen Zentralbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO