Bănci și Asigurări

Banca Nationala impinge iar bancile sa majoreze dobanzile la credite

Banca Nationala impinge iar bancile sa majoreze dobanzile la credite
07.05.2008, 18:17 26

BNR deschide calea pentru noi cresteri ale dobanzilor la depozitele si creditele in lei dupa ce ieri a facut al cincilea pas de majorare a dobanzii de politica monetara, iar dobanda a ajuns la 9,75%, spre surprinderea mai multor analisti.
Cresterea de dobanda acumulata din toamna anului trecut insumeaza 2,75 puncte procentuale.
Piata locala a intepretat decizia BNR drept un semnal de inrautatire a prognozelor privind inflatia si de crestere a riscurilor, drept pentru care banca centrala continua ciclul de crestere a dobanzii chiar daca pasul este de doar un sfert de punct procentual. De cealalta parte, analistii straini, precum cei ai bancii americane Citi, continua sa anticipeze atingerea pragului de 10% probabil pe 26 iunie.
Consiliul de Administratie al BNR a informat ieri ca BNR anticipeaza "situarea temporara, in urmatoarele luni, a ratei inflatiei peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei". De asemenea, mentioneaza ca riscurile care ameninta previziunile "pot fi accentuate de incertitudinile crescute ce afecteaza mediul economic international". Dupa majorarea precedenta a dobanzii din martie, bancile comerciale au reactionat foarte repede prin cresteri ale dobanzilor la depozite, pe fondul temerilor legate de scaderea lichiditatilor, dar si la credite.
Dobanzile pe piata s-ar putea misca din nou in conditiile in care BNR a hotarat sa majoreze dobanzile la care accepta sau acorda bani bancilor in regim de urgenta.
De astazi, bancile care raman cu bani si apeleaza la facilitatea de depozit primesc o dobanda de 5,75% pe an, cu 3,75 puncte mai mult decat pana acum, in timp ce bancile care au o nevoie acuta de lichiditati pot imprumuta de la BNR in schimbul unei dobanzi de 13,75% pe an, cu 1,75 puncte peste rata anterioara. De acum, cele doua dobanzi se vor situa pe un coridor simetric de +/- 4 puncte procentuale fata de rata de politica monetara.
In plus, pentru a interveni mai eficient pe piata cu operatiuni de reglaj, BNR a redus scadenta la operatiunile standard de atragere de depozite de la banci de la doua saptamani la o saptamana.
Nu in ultimul rand, a majorat dobanda penalizatoare pentru bancile care nu constituie integral rezervele minime obligatorii in lei, de la 18% la 20,5% pe an. CA al BNR considera ca masurile mentionate vor consolida rolul de semnal al dobanzii de politica monetara si vor reduce volatilitatea dobanzilor pe piata monetara. Rata inflatiei a atins in martie un varf de 8,63%, BNR estimand atunci ca va urma o plafonare, insa ramane de vazut daca nu au intervenit presiuni de crestere suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO