Bănci și Asigurări

Banca Nationala le-a aratat dealerilor ca nu a uitat de ei

28.08.2003, 00:00 16



Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cumparat ieri, indirect, aproape 20-30 milioane de euro, pentru a diminua aprecierea din ultimele zile a leului in raport cu moneda unica europeana. Cumpararile de euro ale bancii centrale de pe piata valutara interbancara s-au ridicat in august la peste 200 milioane de euro. Ultima interventie, chiar si indirecta a bancii centrale, a fost in urma cu doua saptamani.



"Chiar daca se astepta o interventie a bancii centrale, pe fondul speculatiilor pe care le-au facut o parte din banci, au fost destui care au avut azi (nr.-ieri) o zi mai putin buna. Fie ca au pierdut, fie ca nu au castigat cat ar fi putut. Oricum volumele de tranzactionare au fost destul de mari", a comentat un dealer.



Primele tranzactii de ieri s-au perfectat la 36.690/36.720 lei/euro si de la acest nivel in piata au aparut ordinele de cumparare de euro, pe de o parte speculative, dar si pentru ca raportul euro/dolar intrase pe pietele externe pe un trend ascendent. Cand in piata se cota 36.750/36.770 lei/euro dealerii au avut impresia ca in piata este prezenta si banca centrala, care prin intermediul unei banci mari a strans din piata mai multe zeci de milioane de euro. Maximul zilei a fost atins in 36.890/36.930, nivel in jurul caruia a fost calculat si cursul oficial. La inchidere ultimele tranzactii se faceau la 36.890/36.930 lei/euro.



Banca Nationala a calculat un curs de schimb pentru euro de 36.904 lei, fata de 36.680 lei in urma cu o zi, in timp ce pentru dolar cusul calculat a fost de 33.872 lei, fata de 33.869 lei in urma cu o zi.



De la inceputul anului leul s-a depreciat in raport cu cosul valutar cu 3,9%.



Pentru astazi dealerii se asteapta la o sedinta la fel de agitata , mai ales daca se va continua trendul de apreciere a euro. Mai mult,



cum din motive tehnice tranzactii de astazi au decontarea tocmai marti, cotatiile leu/euro si leu/dolar stabilite astazi vor trebui sa "prinda" tot acest interval.



"A fost nebunie. De mult nu am mai avut o zi atat de grea. Ne asteptam ca si maine sa fie la fel", mai spune un alt dealer.



Fluctuatiile mari ale raportului euro/dolar pe pietele externe a dat multa bataie de cap dealerilor. Incepand de la sfarsitul lui iunie dolarul a inceput sa se intareasca treptat, dar pe ansamblu vizibil, in raport cu euro pe pietele externe dupa ce au aparut semne ca economia americana are forta sa recupereze mult mai repede din terenul pierdut incepand de anul trecut.



Daca acum o saptamana euro se cota pe pietele externe in jur de 1,13 dolari, marti de exemplu moneda unica a atins un minim de 1,0804 dolari. Din 27 martie, cand a atins minimul de 1,1933 si pana in prezent, dolarul a castigat 9% in fata monedei euro. Ieri euro a fluctuat intre 1,0836 si 1,0933 dolari.



In acest context, marea parte a bancilor si-au schimbat previziunile pentru sfarsitul anului privind cursul de schimb al monedei nationale in raport cu cele doua valute de referinta - dolarul si euro. Noile estimari pentru sfarsitul anului pentru moneda nationala arata acum un euro in usoara scadere - dar totusi intr-un interval 38.500-39.400 de lei, respectiv un dolar in crestere - cu fluctuatii intre 35.200 si 36.300 lei. Acum o luna de exemplu maximul estimat posibil de atins al cotatiilor leu/dolar era undeva in jur de 35.800.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO