Bănci și Asigurări

Banca Transilvania atrage atenţia: Piaţa imobiliară a intrat în faza de maturitate. Am putea asista la ajustări în perioada următoare, în condiţiile în care costurile de finanţare se vor majora

Banca Transilvania atrage atenţia: Piaţa imobiliară a...

Autor: Ştefan Stan

29.08.2017, 15:59 6490

Dinamica anuală a autorizaţiilor a accelerat în iulie (cel mai bun ritm din august 2015), potrivit celor mai recente date publicate de INS, evoluţie care exprimă premise de continuare a climatului pozitiv în sfera construcţiilor rezidenţiale (motorul sectorului de construcţii în ultimele trimestre) pe termen scurt, susţin analiştii de la Banca Transilvania.

Astfel, autorizaţiile de construcţii rezidenţiale au crescut cu 20% an/an în iulie, cea mai bună evoluţie din august 2015, în accelerare de la 2.7% an/an în iunie, la 4,282 unităţi. Această evoluţie a fost determinată de dinamica componentei rurale, în urcare cu 33.4% an/an, la 2,713 unităţi.

De asemenea, creştere a consemnat şi segmentul urban, 2.1% an/an, la 1,569 unităţi. Prin urmare, în perioada ianuarie – iulie 2017 numărul autorizaţiilor de construcţii rezidenţiale s-a majorat cu 5.3% an/an, la 23,190 unităţi. Se evidenţiază majorarea componentei rurale cu 8.5% an/an, la 14,961 unităţi. Pe de altă parte, pe segmentul urban numărul autorizaţiilor de construcţii rezidenţiale a stagnat an/an la 8,229 unităţi în primele şapte luni ale anului curent.

Analiştii BT apreciază majorarea autorizaţiilor de construcţii rezidenţiale în intervalul ianuarie – iulie a fost determinată de factori precum: ameliorarea venitului real disponibil al populaţiei, accelerarea economică din Zona Euro şi migraţia populaţiei active, cu impact pozitiv pentru evoluţia remitenţelor; 3. Nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi avântul creditului ipotecar (creştere cu un ritm mediu anual de 11.8%), dar şi de oportunităţile investiţionale oferite de piaţa imobiliară.

Pe de altă parte, economiştii de la Banca Transilvania atrag atenţia cu privire la faptul că piaţa imobiliară a intrat în faza de maturitate, aspect reflectat de evoluţia recentă a preţurilor. În acest context, considerăm că am putea asista la ajustări în trimestrele următoare, pe măsură ce costurile de finanţare se vor majora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO