Bănci și Asigurări

Banca Transilvania a finanţat cu 47 mil. euro grupul E-INFRA pentru construirea parcului fotovoltaic la Doiceşti-Şotânga, care va susţine construcţia viitoarei centrale nucleare de mici dimensiuni dezvoltată de americanii de la NuScale în România

Banca Transilvania a finanţat cu 47 mil. euro grupul...

Autor: Cristina Bellu

23.08.2023, 17:30 2634

Banca Transilvania a acordat o finanţare de 47 mil. euro  grupului E-INFRA, controlat de omul de afaceri Teofil Mureşan, pentru construirea parcului fotovoltaic Doiceşti-Şotânga, cu o putere instalată de 80 MW.

Proiectul a fost pus în funcţiune la începutul lunii august, urmând ca acesta să asigure puterea necesară tuturor echipamentelor şi utilajelor folosite în execuţia viitoarei centrale cu reactoare modulare mici (SMR) dezvoltată de americanii de la NuScale la Doiceşti, precum şi energia necesară asigurării serviciilor interne ale Centralei SMR, după punerea acesteia în funcţiune.

"Parcul fotovoltaic Doiceşti-Şotânga va fi în viitor o sursă importantă de energie curată pentru Centrala SMR de la Doiceşti. Ne bucurăm ca prin această finanţare acordată grupului E-INFRA, Banca Transilvania apreciază şi susţine un proiect important pentru dezvoltarea Centralei SMR, care va avea în viitor un rol strategic pentru securitatea şi tranziţia energetică a României”, spune Gianina Pelea, Deputy CEO E-INFRA.

Parcul fotovoltaic produce energie verde prin intermediul a peste 123.000 de panouri bifaciale monocristaline cu o durată de viaţă de 25 de ani, fiind construit pe o suprafaţă de peste 115 hectare, cu o capacitate instalată de 80 MW.

De asemenea, parcul fotovoltaic este racordat la Sistemul Energetic Naţional prin cele două staţii de transformare 110 kV/MT/JT, Doiceşti şi Şotânga.

“Finanţările verzi fac parte din strategia BT privind sustenabilitatea şi alocarea resurselor, pentru a avea – împreună cu clienţii săi – un impact pozitiv faţă de mediu şi societate. Cu fiecare client care are astfel de planuri mari, precum Grupul E-INFRA, accelerăm finanţarea unor domenii care ajută România în tranziţia către o economie sustenabilă”, adaugă Cosmin Călin, Director Executiv Mari Clienţi Corporativi, Banca Transilvania.

România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module şi o putere instalată de 462 MW.

Odată cu maturizarea proiectului SMR, parcul fotovoltaic va intra în patrimoniul RoPower, compania de proiect pentru dezvoltarea tehnologiei SMR în România.  

Partenerii proiectului sunt Nuclearelectrica, americanii de la NuScale, dar şi grupul E-INFRA, controlat de omul de afaceri Teofil Mureşan, care deţine amplasamentul de la Doiceşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels