Bănci și Asigurări

Bancherii au de lucru în zona de digitalizare: doar unu din 20 de români foloseşte internet bankingul

Bancherii au de lucru în zona de digitalizare: doar unu...

Autor: Anelis Baciu

16.02.2016, 00:00 244

România este codaşa Uniunii Euro­pene şi la utilizarea internet ban­kingu­lui, în condiţiile în care doar 5% din populaţia cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani foloseşte serviciile bancare în me­diul virtual, arată un studiu al Eurostat, biroul de statistică al UE. Ro­mânia este egalată la acest capitol doar de Bulgaria, în timp ce media europeană este de 50%.

Pe de altă par­te, nordicii sunt europenii care uti­lizează cel mai frec­vent serviciile de internet ban­king, în condiţiile în care în ţări pre­cum Nor­vegia, Finlanda sau Danemarca pes­te 85% din populaţie foloseşte serviciile bancare în mediul online.

Deşi mai bine de două treimi din români utilizează internetul zilnic, bancherilor le este încă greu să îi con­vingă să renunţe la serviciile oferite în sucursalele clasice şi să treacă în mediul virtual.

Potrivit informaţiilor băncilor, jumătate din românii cu acces la internet îşi verifică aproape zilnic sumele din conturi, dar nu efectuează şi alte operaţiuni, acest segment de clienţi fiind principalul vizat de bancherii locali pe termen scurt.

Bancherii au tot susţinut în pe­rioa­da postcriză că una din direcţiile prin­ci­pale de ac­ţiune este di­gi­ta­li­zarea, proces care va avea ca efect in­clusiv creş­terea gra­du­lui de bancari­za­re a populaţiei.

Concentrarea pe digita­lizare a ve­nit ca urmare a ne­voii de eficientizare şi reducere a costurilor, în condiţiile în care marjele de câştig s-au îngustat. În ultimii ani, principala modalitate prin care băncile şi-au redus costurile a fost reducerea numărului de sucursale şi de angajaţi, un model pe care bancherii nu îl mai consideră viabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO