Bănci și Asigurări

Bancherii prevestesc si scumpirea creditelor in lei

24.09.2007, 19:26 10

Cresterea dobanzilor la creditele in euro este avuta in vedere de mai multe banci pentru mentinerea profitabilitatii in conditiile costurilor de refinantare majorate, insa bancherii anticipeaza si scumpiri ale creditului in lei, mai ales daca BNR va majora dobanda pentru a contracara presiunile inflationiste.
Mai mult, chiar si bancile-mama au inceput sa scumpeasca sau sa reduca finantarile pentru filiale din Romania.
"Din pacate, cred ca nu numai creditele in euro vor fi afectate in scurt timp de o crestere a dobanzilor, ci si creditele acordate in lei. Cu siguranta vor exista situatii dificile mai ales pentru cei care s-au indatorat la maximum sau pentru cei care au profitat de lipsa interogarilor de informatii pozitive si s-au finantat peste gradul de 40%", a declarat pentru ZF Cristian Nae, director de produse in Divizia Retail a OTP Bank.
Catalin Parvu, directorul general pe retail banking si operatiuni al Piraeus Bank, crede ca poate fi luata in calcul o "crestere usoara, de 1%, a costurilor unui credit" la nivelul pietei, insa nu considera ca aceasta ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra situatiei financiare a clientilor.
"Tinand cont ca finantarile in euro pentru piata bancara sunt in principal realizate de bancile-mama ale subsidiarelor din Romania si ca asistam la o scumpire a finantarilor, este evident ca aceasta se repercuteaza si asupra beneficiarilor finali de credite", spune Parvu.
Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, afirma ca dobanda aferenta produselor de creditare ale bancii este indexata la o rata tranzactionata international si nu vede motive de modificare a marjelor care se adauga ratei respective.
"In conditii de crestere a EURIBOR (dobanda internationala de referinta la euro), avand in vedere pragul intarziat la care banca actioneaza, clientul este de fapt in castig", sustine Oprescu.
De altfel, el considera ca nu se va putea vorbi despre "un val de scumpiri" ale creditelor in euro la nivelul pietei. Piraeus Bank este in proces de analizare a masurilor care trebuie luate pentru mentinerea profitabilitatii. "Chiar daca vom avea ajustari ale costurilor pentru credite, ele nu vor fi semnificative pentru client", sustine si Catalin Parvu, seful retailului la Piraeus.
Analiza costurilor de finantare este in curs si la OTP. "Problema principala este ca pana acum sursele de finantare in valuta erau asigurate in mare parte de bancile-mama la costuri foarte scazute, iar in ultima perioada si mai ales in perioada urmatoare vom asista la cresterea costurilor de finantare", spune Cristian Nae, insa nici el nu anticipeaza o deteriorare semnificativa a portofoliilor de credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO