Bănci și Asigurări

Bancherii se uita tot mai atent la clientii carora le-au dat credite

Bancherii se uita tot mai atent la clientii carora le-au dat credite

Serban Epure

21.10.2009, 23:28 36

Bancile verifica tot mai frecvent situatia clientilor carorale-au acordat imprumuturi la Biroul de Credit, pentru a vedea dacaau credite contracte si de la alti finantatori si cum isi platescratele.

Biroul de Credit este o institutie detinuta de bancilecomerciale care gestioneaza date privind piata creditului deretail, colectand informatii privind restantele acumulate declienti, dar si despre creditele contractate, chiar daca nu auinregistrat probleme la plata.

"Pentru unele banci este o activitate constanta. Astfel pot sastie situatia la zi a unei parti a portofoliului de clienti", spuneSerban Epure, directorul general al Biroului de Credit.

Spre exemplu, in septembrie, bancile au cerut rapoarte de creditpentru 310.000 de clienti. Volumul este comparabil cu cel alinterogarilor facute pentru acordarea de credite noi clientilorpotentiali, care au totalizat 360.000 de cereri.

Epure subliniaza ca in septembrie s-a resimtit totusi siimpactul unei oferte promotionale derulate de institutie pentrubancile partenere, in cadrul careia a perceput tarife mai micipentru interogarile legate de starea clientilor din portofoliu. Inlunile precedente, numarul acestor interogari era de aproape 70.000de cereri, lunar.

Preocuparea mai mare a bancilor pentru comportamentul de plataal clientilor vine pe fondul tendintei de deteriorare continua aportofoliilor de credite. Loviti de deprecierea euro si de scadereaveniturilor, tot mai multi clienti ajung sa nu isi mai plateascaratele. Peste 611.000 de clienti individuali inregistrau in iulierestante la credite, numarul fiind aproape dublu fata de iulie anultrecut, potrivit celor mai recente date ale BNR.

"Un client cu o situatie buna poate primi noi produse", spuneEpure. In cazul unui client care incepe sa inregistreze probleme laplata ratelor, banca poate decide sa ii ofere o solutie derestructurare, in cazul in care in rest are o situatie buna, saudimpotriva, poate sa cedeze creanta unei companii specializate,daca respectivul client are restante la mai multi creditori sisansele de recuperea sunt reduse.

Serban Epure spune ca, prin oferirea de informatii privindcreditele contractate de clienti, Biroul de Credit a contribuit deanul trecut la diminuarea riscului ca unii clienti sa ajunga insituatii de a se supraindatora. In baza de date a sistemului apare,spre exemplu, o persoana care a ajuns sa contracteze credite de lanu mai putin de 19 banci. Aceasta in conditiile in care abia de lasfarsitul lui 2007 numarul bancilor care au contribuit cuinformatii pozitive la Biroul de Credit a devenit semnificativ.

Cererea de credite se aplatizeaza

Bancile au trimis in septembrie 365.000 de cereri la Biroul deCredit pentru a afla informatii despre clienti potentiali, incadrul procesului de acordare a unui credit. Numarul este ceva maimic decat in august sau iulie, cand trecea de 390.000 de cereri.Totusi, comparativ cu inceputul anului, se remarca o tendinta decrestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO