Bănci și Asigurări

Băncile locale, la mâna statului: Expunerea pe titluri de stat şi credite pentru stat: 23% din active

Băncile locale, la mâna statului: Expunerea pe titluri...

Autor: Claudia Medrega

08.06.2017, 00:07 611

Ponderea în total active a de­ţi­nerilor de titluri de stat ale băncilor au­tohtone şi a creditelor acordate de că­tre acestea sectorului guverna­men­tal a urcat la sfârşitul anului trecut la 23%, plasând România pe podium în Uniu­nea Europeană (UE). Ponderea ex­pu­nerii băncilor din România faţă de stat este de 2,5 ori mai mare decât me­dia UE, de 9,2%, potrivit datelor BNR.

Raportat la perioada care a pre­ce­dat criza financiară, expunerea sec­to­rului bancar faţă de sectorul guver­na­men­tal a urcat în ultimul deceniu cu 18 punc­te procentuale, în acelaşi ritm cu creş­terea datoriei publice, reiese din cel mai recent raport al BNR asupra stabilităţii financiare.

În condiţiile în care în anii de criză finanţarea sectorului privat a fost aproape îngheţată, băncile au că­­utat alte variante de plasare a re­surselor, iar soluţia găsită pentru men­ţinerea expunerilor a fost finan­ţarea statului, mai ales că dobânzile erau atractive în comparaţie cu riscurile asumate.

Titlurile de stat emise pe piaţa internă sunt deţinute în proporţie de circa 47% de sectorul bancar, în timp ce participaţia populaţiei la finanţarea statului este de aproximativ 1%.

„Există spaţiu de ameliorare semnificativă a acestei structuri, cu efecte benefice atât asupra secto­ru­lui guvernamental, cât şi a celui bancar şi a populaţiei“, apreciază BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO