Bănci și Asigurări

Bancile mijlocii au gasit putere sa urce in clasamentul activelor la jumatatea anului

Bancile mijlocii au gasit putere sa urce in clasamentul activelor la jumatatea anului

Click pentru imaginea marita

02.08.2006, 18:10 10

Banca Romaneasca si OTP Bank Romania, filialele locale ale celor doua grupuri ramase in finala privatizarii CEC (National Bank of Greece si OTP), au reusit sa-si rotunjeasca cotele de piata in trimestrul al doilea, ambele urcand in clasamentul activelor: Banca Romaneasca a trecut in fata Citibank, cu o cota de 2%, in timp ce OTP a ajuns la 1%, avansand de pe locul 22 pe 18.
Concurenta indarjita a provocat peste zece schimbari in ierarhia celor 39 de banci care opereaza pe piata, multi jucatori pierzandu-si pozitiile in decurs de trei luni. In acelasi timp, cresterea vizibila a activelor si a cotei de piata detinuta de o banca nu-i mai garanteaza urcarea in clasament, in conditiile in care nici competitorii apropiati nu stau degeaba. De exemplu, Alpha Bank si Bancpost ocupa in continuare pozitiile 7, respectiv 8, desi fiecare si-a majorat cota de piata pana la circa 4,2, diferenta dintre cele doua locuri fiind de numai 10 mil. euro.
Ambele banci cu capital majoritar elen ar fi avut sansa sa urce cate un loc daca n-ar fi venit puternic din urma Banca Transilvania, care si-a adjudecat 0,3 puncte procentuale din piata, cu active de 1,75 mld. euro. Ca urmare, a sarit de pe locul 9 pe 5, intrecand CEC. Dupa o usoara revenire in trimestrul I, fosta banca de economii a pierdut din nou cota de piata, coborand de la 4,5% la 4,2%. Inca o dovada ca CEC are nevoie de un investitor care sa-i sprijine pozitia pe piata.
Dupa valoarea activelor, HVB si-a continuat declinul din prima parte a anului, ajungand la o cota de 4,1%, care o plaseaza pe locul 9. Apropiata finalizare a fuziunii cu Banca Tiriac va duce insa noua banca direct pe locul 4, cu o cota de piata de 6,5%.
Actuala ocupanta a locului 4, ING Bank, a raportat o scadere a activelor nete cu 110 mil. euro, care s-a reflectat intr-o ingustare a cotei de piata de la 6,3% la 5,6%.
La varful clasamentului, BCR a pierdut 0,3 puncte din cota de piata, pana la 25,6%, in conditiile in care activele celei mai mari banci de pe piata au urcat la 10,3 miliarde de euro. In schimb, BRD a castigat 0,3 puncte, pana la 15,5% din activele sistemului, adica 6,24 mld. euro. Raiffeisen a alunecat si sub pragul de 8%, filiala grupului austriac inregistrand o scadere de 0,7 puncte fata de 2005.
Olandezii de la ABN Amro rezista pe locul zece, desi cota de piata continua sa scada lent, la 3,4%, bucurandu-se insa de un avans considerabil fata de urmaritorii de la Banca Romaneasca. Situatia se poate schimba insa daca National Bank of Greece sau OTP castiga CEC.
O crestere semnificativa a cotei de piata a inregistrat Volksbank in trimestrul al doilea, cota sa de piata urcand de la 1,6% la 1,8%, insa banca a ramas pe locul 15, foarte aproape de UniCredit, care are o cota similara, dar active mai mari cu circa 2 mil. euro.
Dintre bancile mici, Romexterra a inregistrat o coborare vizibila in clasamentul pe semestrul I, de pe locul 19 pe 22, in conditiile in care activele sale au scazut cu 21,3 mil. euro, pana la 305,7 mil. euro.
Continuarea exportului de credite - cazul probabil al scaderii ING sau HVB - a domolit viteza statistica de crestere a pietei bancare in trimestrul al doilea, activele nete insumand la jumatatea anului aproape 40,4 mld. euro, cu 16% mai mult fata de 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO