Bănci și Asigurări

Bancile nu au curaj si nici bani sa dea mai multe credite pe termen lung

13.06.2003, 00:00 17



Ponderea creditelor pe termen lung - inca o raritate in portofoliile multor banci romanesti - reusise sa urce la sfarsitul lunii aprilie la 14,1% din totalul creditelor, fata de 13,6% la sfarsitul lui 2000.



Potrivit datelor BNR, o crestere ceva mai mare a fost consemnata in cazul ponderii creditelor pe termen mediu, care a ajuns la 36,5%. Ceea ce inseamna o crestere de 3,4% in decursul a aproape doi ani si jumatate.



Corespunzator, ponderea creditelor pe termen scurt a scazut, cu greu, la mai putin de jumatate din volumul total al creditelor, pana la 49,5%.



"Scadentele scurte ale creditelor si depozitelor, precum si regimul variabil al dobanzilor, reprezinta una din problemele sistemului financiar romanesc", spune guvernatorul BNR Mugur Isarescu.



La sfarsitul lunii aprilie creditul pe termen scurt in lei insuma 58,6 mii de miliarde de lei, din care 45,2 mii miliarde contractate de companii private, comparativ cu un volum de credite pe termen mediu si lung care se ridica la 22,5 mii miliarde de lei.



In categoria creditelor pe termen mediu si lung, ponderea dominanta o detine populatia, cu 15,1 mii de miliarde de lei, fata de 5,4 mii de miliarde cat au contractat companiile private.



Pentru a reusi sa asigure surse pentru finantari pe termene mai lungi, bancherii aplica din ultima parte a anului trecut o strategie a dobanzilor la depozitele atrase menita sa orienteze economiile populatiei spre scadente din ce in ce mai mari. Dobanzile sensibil mai mari acordate la termene de unul pana la trei ani ar trebui sa reduca ponderea mare a depozitelor la una si trei luni. Desi, in mare parte, acestea se reinnoiesc cand ajung la maturitate, este dificil pentru o banca sa conteze pe ele atunci cand se gandeste sa acorde credite chiar de 7-10 ani.



In primele patru luni ale acestui an creditul acordat firmelor si persoanelor fizice a crescut cu 10,1%, mult mai repede decat depozitele.



Bancile de pe piata romaneasca crediteaza cu precadere companii din sectorul serviciilor. Urmeaza cu o pondere apropiata creditele destinate firmelor din sectorul industrial. In ultimii trei ani, de cele mai mari cresteri de credite au beneiciat chiar aceste doua sectoare, in aceeasi ordine.



Mult mai putine finantari sunt acordate firmelor de constructii, insa cele mai putine credite ajung in agricultura - numai cateva procente din volumul total al creditelor.



"O problema pentru economie o constituie ponderea extrem de scazuta a creditelor pentru agicultura, explicabila insa prin riscul mare pe care il implica din cauza problemelor de proprietate si de acoperire a expunerilor cu garantii", afirma Isarescu.



Unul din motoarele cresterii creditului in urmatorii ani ar putea fi creditul ipotecar, o forma de finantare pe termen mediu spre lung.



Unii bancheri considera insa periculoasa expansiunea acestui tip de credit, in conditiile in care nu exista un istoric solid al pietei imobiliare si este dificil de estimat care va fi valoarea unui apartament in urmatorii cinci sau zece ani. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO