Bănci și Asigurări

Bancile pot detine 100% dintr-o societate de asigurari

20.05.2003, 00:00 24

Participatiile detinute de banci la societatiile de asigurari vor putea atinge pana la 100% din capitalul acestor institutii financiare, fara a depasi insa 60% din fondurile proprii ale bancii, potrivit proiectului de lege privind modificarea legii bancare, care urmeaza sa fie aprobat de Guvern.
Legislatia in vigoare permite bancilor comerciale sa participe la capitalul unei societati de asigurari in limita a 20% din valoarea acestuia. In cazul celorlalte institutii financiare, societatile de valori mobiliare si societatile de leasing financiar, bancile aveau voie sa preia intregul capital social.
Proiectul de lege limiteaza dreptul bancilor de a realiza plasamente in societatile care nu sunt considerate institutii de credit, financiare, de asigurari, sau cu activitati conexe acestora, la 15% din fondurile proprii ale bancii si 20% din capitalul respectivei companii.
Noul act normativ prevede, insa, aprobarea prealabila din partea bancii centrale a oricari participatii pe care o banca doreste sa o detina in institutiile financiare, de credit si asigurari, daca prin aceasta operatiune firma este inclusa in bilantul consolidat al bancii.
In acelasi timp, vor fi supuse aprobarii BNR investitiile in societati necotate, care depasesc 10% din fondurile proprii ale bancii, precum si participatiile in companii listate pe o piata reglementata, a caror valoare se situeaza intre 10 - 15% din fondurile bancii.
In conditii exceptionale, banca centrala poate aproba depasirea limitelor prevazute de lege, dar va solicita bancii sa-si majoreze in mod corespunzator fondurile proprii si va stabili termenul in care se va realiza aceasta majorare.
Criteriile care stau la baza analizei BNR au in vedere ca achizitiile sa nu supuna banca la riscuri nejustificate, sau sa impiedice realizarea unei supravegheri eficiente pe baza consolidata.
Prin supraveghere pe baza consolidata, banca centrala poate solicita informatii direct de la societatile considerate filiale ale bancii, fara a urma circuitul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sau Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
BNR poate decide retragerea aprobarii acordate pentru detinerile bancii la capitalul social al unor filiale sau limitarea acestor participatii, in cazul in care supravegherea pe baza consolidata este impiedicata prin netransmiterea informatiilor necesare de catre aceste filiale.
 In piata asigurarilor exista o serie de companii care au in actionariat banci comerciale, iar o serie de alte institutii bancare si-au aratat disponibilitatea de a intra pe piata asigurarilor.
Astfel, societatea de asigurari Asiban are ca actionari BRD, BCR, CEC si Banca Transilvania cu cite 20%, iar BCR Asigurari este detinuta indirect cu peste 50% de BCR. De asemenea, Banc Post este actionar la Garanta cu 19%, in vreme ce la Asitrans unul dintre actionari este Banca Romaneasca cu 20%.
Alte societati aflate in aceasta situatie sunt: Sar Transilvania - Banca Transilvania cu 20%, Omniasig - BCR cu 1,6%, Alpha Insurance - Alpha Bank cu 20%, Ardaf si Croma - Eurombank, precum si Allianz tiriac - Banca tiriac cu 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO