Bănci și Asigurări

Bancile pregatesc creditele cu dobanzi legate de indicatori independenti

Bancile pregatesc creditele cu dobanzi legate de indicatori independenti
06.01.2009, 18:02 36

Bancile lucreaza la aplicarea unor metode transparente de stabilire a costurilor pentru creditele noi vandute clientilor individuali prin indexarea la indicatori independenti, adaptandu-se astfel la reglementarile privind protectia consumatorilor intrate in vigoare la sfarsitul anului trecut. Pentru creditele aflate in derulare nu se schimba insa nimic.

Bancile care au anuntat pana acum modificari au ales sa lege costul creditelor de indicatorii ROBOR pentru leu, respectiv EURIBOR pentru euro, peste care aplica marje de 5 puncte procentuale pana la 11 puncte procentuale. Astfel, dobanzile vor oscila intre niveluri de 8%-11% pe an la euro, respectiv circa 20%-25% pe an la creditele in lei, in functie de tipul produsului.
BNR a plafonat din octombrie indicatorul ROBOR in functie de dobanda perceputa la creditele Lombard (14,25%), care nu poate fi depasita cu mai mult de 25%.
Alpha Bank a anuntat ca a trecut la stabilirea dobanzilor la credite in functie de indicatori de referinta independenti pentru creditele vandute din 29 decembrie, iar BCR va implementa modificari similare in viitorul apropiat. Volksbank lucreaza de asemenea la o noua oferta de produse de retail.
"Legea nu se aplica retroactiv. Pentru creditele aflate in derulare se mentine metoda de stabilire a dobanzii agreata in contract", puncteaza Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din BCR.
Volksbank este de asemenea in plin proces de pregatire a noilor produse, care vor fi lansate cel mai probabil in cursul acestei luni.
"Au fost necesare modificari ale contractelor si ale sistemelor informatice. La creditele in euro indicatorul de baza va fi EURIBOR, peste care se aplica marje de 5%-7%. Pentru lei indicatorul de baza va fi ROBOR, iar marjele vor fi probabil mai mici, astfel incat sa nu devina inaccesibile aceste finantari", spune Roxana Bolocan, director credite retail la Volksbank Romania. Ea noteaza ca, sub impactul reglementarilor mai stranse ale BNR, cumulat cu majorarea dobanzilor, clientii pot imprumuta sume mult mai mici. Volksbank a revizuit de asemenea si politica de comisioane, ceea ce va duce la ingustarea diferentei dintre dobanda nominala si costul efectiv al creditului. Astfel, banca va percepe un comision de acordare, iar pentru creditele cu garantii imobiliare, un comision lunar de monitorizare a garantiilor.
La Alpha Bank costul creditelor imobiliare se stabileste in functie de indicatorul EURIBOR pentru sase luni, la care se adauga o marja de 5,5%. Astfel, la creditele Alpha Housing in euro dobanda este in prezent de 8,537% pe an. La creditele in lei Alpha Housing banca ia ca referinta dobanda cheie a BNR, la care adauga o marja de 7,25 puncte procentuale. Dobanda este in prezent de 17,5% pe an.
Pentru creditele de consum de pana la echivalentul a 10.000 de euro, acordate pe o perioada de pana la opt ani, banca percepe dobanzi de 18,5% pe an (corespunzator unei marje de 8,25 puncte peste rata cheie a BNR) la lei. La euro dobanda este de 16,53% pe an, stabilita in functie de EURIBOR la trei luni (3,03% pe an) plus o marja de 13,5 puncte procentuale. La aceste imprumuturi banca percepe un comision de acordare de 3% din suma si unul lunar, de pana la 0,55% din sold.
BCR, cea mai mare banca din sistem, va veni saptamana viitoare cu o noua oferta de credite de retail, care vor avea dobanzi fixe sau variabile, caz in care vor fi stabilite in functie de un indice de referinta.
Pentru creditele imobiliare in euro, BCR va oferi dobanzi fixe pe toata perioada contractului, cuprinse intre 9,5% pe an (pentru un termen de zece ani) si 11% pe an (pentru 30 de ani). Aceasta este prima data cand o banca garanteaza nivelul dobanzii pe o perioada atat de lunga. Sorin Mititelu spune ca la aceste produse banca va percepe un singur comision, la acordarea imprumutului. La lei dobanda este fixata pe o perioada de cinci ani, iar apoi devine variabila.
La creditele cu dobanda variabila BCR ia in considerare indicatorii ROBOR, respectiv EURIBOR pentru scadenta de sase luni, insa indexarea costului se realizeaza lunar. Pentru creditele de nevoi personale marjele aplicate sunt de 4,5 puncte la lei, respectiv 7,5 puncte la euro.
 
BCR
  • Indicatori: ROBOR sase luni la lei, EURIBOR sase luni la euro; actualizare lunara a dobanzii
  • Marje: 4,5% la lei; 6,5%-7,5% la euro; difera in funtie de produs. Dobanzi fixe la creditele ipotecare in euro de 9,5%-11% pe an
  • Comisioane: de acordare, de monitorizare a riscurilor (doar la creditele de consum)
 
Alpha Bank
  • Indicatori: rata cheie a BNR la lei, EURIBOR sase luni la euro
  • Marje: 7,25% la lei; 5,5%-13% la euro; difera in functie de produs
  • Comisioane: de acordare - 3% si lunare de administrare - 0,55%
 
Volksbank
  • Indicatori: ROBOR la lei, EURIBOR la euro
  • Marje: 5% la lei; 5%-7% la euro; difera in functie de produs
  • Comisioane: de acordare, de monitorizare a garantiilor (doar la imprumuturile cu garantii imobiliare)
Dobanzi actuale: ROBOR 3 luni/6luni - circa 15%; EURIBOR 6 luni - circa 3%

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO