Bănci și Asigurări

Băncile străine îşi pot retrage 5% din bani

25.07.2010, 23:48 17

Dupa mai bine de un an în care au stat cu ochii pe expunerileprincipalelor nouă bănci străine în România, căutând formule de ale convinge cu orice chip să şi le conserve, FMI, Comisia Europeanăşi Banca Naţională au acceptat o reducere cu 5 puncte procentualefaţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lunii martie 2009.
Teama că liniile de finanţare pentru filialele locale alegrupurilor Erste, Raiffeisen, Eurobank, National Bank of Greece,UniCredit, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus arputea fi tăiate din cauza crizei internaţionale a determinat BNR sămonitorizeze constant nivelul expunerilor, subiectul devenindextrem de sensibil. Parte din "târgul" cu băncile străine era caBNR să le elibereze bani din rezervele minime obligatorii, iarstatul să ofere instrumente de plasament, de preferinţă pe termenscurt, pentru ca banii să nu iasă din ţară atât timp cât cerereapentru creditul privat a scăzut puternic.
Joia trecută la Bruxelles, FMI, UE, BNR şi Ministerul Finanţelor auacceptat reducerea expunerilor până la 95% din nivelul consemnat înmartie 2009, autorităţile române admiţând practic că nu au reuşitsă stimuleze revenirea economiei şi a cererii de credite. Totuşi,FMI susţine că unele dintre cele 9 bănci şi-au arătat chiarintenţia de a-şi majora finanţările în România, în condiţiile încare sesizează un început de recuperare a activităţiieconomice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO