Bănci și Asigurări

Băncile străine nu mai sunt „legate“ de expunerea pe România

25.07.2010, 23:37 28

Ministerul Finanţelor acuză presiunea exercitată de bănci pentrucreşterea costului finanţării deficitului bugetar, dar a fost deacord joi la Bruxelles cu "relaxarea" angajamentului principalelor9 bănci străine de a-şi menţine expunerile pe România.
FMI şi Comisia Europeană, care au susţinut în martie 2009înţelegerea prin care băncile străine au promis că nu taie liniilede finanţare, în contextul împrumutului de
20 mld. euro luat de România, au încuviinţat acum relaxarea.
Concluzia evaluării de joia trecută a fost că la sfârşitul luniiiunie 2010 expunerile celor 9 bănci - Erste, Raiffeisen, Eurobank,National Bank of Greece, UniCredit, Société Générale, Alpha Bank,Volksbank şi Piraeus - erau "în mare măsură" menţinute la niveluldin martie 2009, iar solvabilitatea filialelor locale a fostmenţinută la peste 10%.
Băncile străine şi-au reafirmat angajamentul pe termen lung faţă deRomânia, iar unele au informat chiar că intenţionează să-şimărească expunerile, în pofida relaxării cu 5% permisă de Fond şiCE.
România se poate alege astfel cu o diminuare a datoriei externe încazul în care băncile participante la înţelegere vor profita de"relaxarea" angajamentului, dar şi cu efecte valutare adverse încazul în care închiderea unor linii de finanţare ar avea loc pefondul unor noi turbulenţe regionale sau locale.
FMI şi Comisia Euro­peană susţin totuşi că "întărirea poziţieiexterne" a României permite flexibilizarea angajamentului băncilorstrăine într-o marjă de 5%.
Rezervele valutare aflate în administrarea BNR însumau la jumătateaanului
31,6 miliarde de euro, în scădere cu 362 mil. euro faţă de lunamai, însă în iulie au crescut din nou ca urmare a intrării tranşeide peste 900 mil. euro de la FMI.
Decizia de relaxare a angajamentului băncilor ar putea fi privităca un semnal de siguranţă din partea autorităţilor, însă pe de altăparte Banca Naţională vorbeşte despre riscul ca MinisterulFinanţelor să nu mai găsească bani pe piaţă pentru finanţareadeficitului bugetar.
"În acest moment nu avem probleme de lichiditate. Aţi văzut că laBruxelles am agreat chiar reducerea expunerii băncilor cu 5%, încondiţiile în care există o diminuare a activităţii economice înRomânia, li s-a lăsat această flexibilitate", a spus SebastianVlădescu, ministrul finanţelor.
Rezultatele în general pozitive ale testelor de stres la care aufost supuse cele mai mari bănci europene creează premiselemenţinerii în continuare a finanţărilor pentru România, însăpercepţia de risc se poate deteriora rapid. Noua rundă de negociericu FMI, care începe astăzi la Bucureşti în principal pentrurectificarea bugetului, va fi urmărită cu atenţie de analişti şiinvestitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO