Bănci și Asigurări

Băncile străine, libere să aducă sau să scoată bani din piaţă

Autor: Voican Razvan

17.03.2011, 23:57 34

Cele 9 bănci străine mari care controlează 70% din piaţa locală- Erste Group, Société Générale, Raiffeisen Group, UniCredit Group,Eurobank EFG, National Bank of Greece, Alpha Bank, VolksbankInternational şi Piraeus - nu mai sunt obligate să menţină unanumit nivel al expunerilor pe piaţa locală, odată ce expirăacordul convenit la Viena în urmă cu doi ani în paralel cu acordulstand-by semnat de România cu FMI.

Acesta a fost rezultatul discuţiilor care au avut loc miercurila Bruxelles între reprezentanţii celor nouă şi cei ai FMI,Comisiei Europene, BNR şi Ministerului Finan­ţelor, potrivit unorsurse bancare.

Iniţial, băncile se angajaseră să menţină expunerile la niveluldin martie 2009, în schimbul unor oportunităţi de plasament oferitede stat, şi să aducă fonduri suplimentare astfel încâtsolvabilitatea filialelor locale să nu scadă sub pragul de 10%.Ceea ce au şi făcut în cea mai mare măsură. Însă acum că presiuneacrizei s-a diluat, grupurile străine au vrut să scape deconstrângerea legată de un anumit nivel al expunerilor, chiar şiflexibil, dar şi de obligaţia privind solvabilitatea minimă de 10%,reu­şind să-şi impună punctul de vedere.

"A rămas declaraţia de principiu că băncile nu vor reduceexpunerile. Nu mai vorbim despre situaţia de criză de acum doi ani,aşa încât chiar nu se mai justifica un angajament formal. Înacelaşi timp, băncile trebuie să fie libere să-şi facă politica înprivinţa alocării capitalului la nivel de grup, în funcţie depriorităţile strategice", afir­mă surse de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO