Bănci și Asigurări

Bayern consolideaza grupul financiar in jurul Romexterra

Bayern consolideaza grupul financiar in jurul Romexterra

Adrian Radu se asteapta ca bancile sa renunte la politicile agresive de crestere si sa se uite cu mai multa atentie la costuri si la managementul riscurilor

01.02.2008, 17:49 26

Germanii de la Bayern LB, care au intrat pe piata locala in 2006 prin achizitia Romexterra, vor consolida si dezvolta structura de grup financiar in jurul bancii.
"Anul acesta suntem interesati sa intram pe piata asigurarilor, fie printr-o achizitie, fie printr-o investitie greenfield (de la zero, n. red.), pentru a demara activitati de bank-assurance", a spus Adrian Radu, presedintele executiv al MKB Romexterra, intr-un interviu acordat ZF.
In 2006, banca maghiara MKB, o subsidiara a grupului german Bayerische Landesbank, a achizitionat pachetul de control al Romexterra Bank.
Pentru anul acesta, germanii au in plan si extinderea afacerilor pe leasing.
"Romexterra Leasing a crescut puternic si a ajuns la o cota de piata de 2%. Vom incerca sa dezvoltam acest business, poate chiar prin achizitii. Deja studiem piata si este foarte probabil sa cumparam ceva", mai spune Radu.
Pe de alta parte, banca este in plin proces de vanzare a subsidiarei specializate in servicii de investitii financiare Romexterra Finance. Activitatea de brokeraj va fi continuata de un departament specializat creat in cadrul bancii.
In toamna trecuta grupul a intrat si pe piata pensiilor private, iar in curand va fi lansata oficial si divizia de private-banking.
"Ca model de business, vom ramane concentrati pe zona clientilor individuali si a firmelor de dimensiuni mici si medii. Pe segmentul de corporate ne-am concentrat pe finantarea de proiecte si vom continua probabil sa dezvoltam aceasta nisa", afirma Radu.
MKB Romexterra va incheia la sfarsitul acestui an procesul de integrare in grupul german inceput din 2007. In lunile urmatoare va fi revizuit modelul de business, atat acitivatile pe retail, cat si pe corporate, urmand sa fie organizate si conduse la nivel regional.
Afacerile bancii au continuat sa creasca, in ciuda procesului de restructurare.
"Am inregistrat cresteri importante pe credite, dar si pe depozite, astfel ca am fost foarte aproape de nivelurile planificate. Am reusit sa ne majoram usor si cota de piata dupa active, de la 0,7% la 0,8%", a spus Radu, fara sa dea insa alte detalii. La sfarsitul lui 2007, activele totale din sistemul bancar se ridicau la 250,7 miliarde de lei, astfel ca activele MKB Romexterra se situeaza la circa de doua miliarde de lei, respectiv nivelul planificat initial. In septembrie trecut, banca a raportat active de 1,7 miliarde de lei (circa 500 de milioane de euro) si un profit net de 3,9 milioane de euro.
Cifrele sunt distorsionate si in cazul MKB Romexterra de externalizarea unor finantari catre actionarii straini, operate in special in zona finantarilor de proiecte corporative.
Profitul va fi putin sub cel obtinut in 2006, din cauza procesului de restructurare prin care am trecut, care a fost dublat si de eforturile de extindere. In 2006 Romexterra obtinuse un profit net de 22 de milioane de lei (6,5 milioane de euro). La finalul anului trecut banca opera o retea de 80 de unitati, iar alte 14 locatii erau in curs de amenajare.
"Vom reduce ritmul de dezvoltare pe canalul clasic - vom deschide mai putine unitati pentru ca au devenit foarte scumpe". Astfel, reteaua teritoriala va fi extinsa anul acesta la 110-115 locatii.
In schimb, accentul va fi pus pe dezvoltarea canalelor alternative de distributie. Astfel, va fi dezvoltata platforma de Internet-banking, care intermediaza deja circa 40% din tranzactiile curente derulate de clienti.
Adrian Radu spune ca anul acesta vizeaza o crestere a activelor bancii cu 70%. Cresterea este moderata, in conditiile in care si Radu, la fel ca majoritatea bancherilor, vede in 2008 mai multe riscuri pe piata.
"Criza care s-a vazut la nivelul sistemului financiar va ajunge si in economia reala. Vedem deja inceputul: scaderea ratingurilor companiilor va ingreuna accesul la fonduri si va creste costurile finantarilor."
Seful MKB Romexterra spune ca deprecierea rapida a leului i-a lovit puternic pe cei care au credite in valuta, insa dimensiunea reala a efectelor va incepe sa se contureze abia in lunile viitoare. "Va trebui sa reglam cheile din score card-uri, pentru a reflecta riscurile suplimentare", afirma seful bancii. El se asteapta ca intreaga piata bancara sa isi corecteze evolutia, astfel ca nu vom mai vedea lupta pentru acapararea de cote de piata din anii trecuti.
"Tendinta este evidenta: accentul se pune pe controlul riscurilor si eficienta, planurile de dezvoltare fiind revizuite."

Relaxeaza conditiile de creditare

MKB Romexterra incepe de astazi sa vanda credite relaxate, acceptand un grad de indatorare pentru clienti de pana la 70% din veniturile nete eligibile. Totodata, banca a redus avansul cerut clientilor in cazul finantarilor pentru investitii imobiliare de la 25% la 15%. Veniturile nete ale clientilor, in functie de care se stabileste gradul de indatorare, se calculeaza in functie de castigurile obtinute, din care se deduce un cos de cheltuieli minime, a carui valoare a fost stabilita la 306 lei pentru fiecare membru al familiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO