Bănci și Asigurări

BCR a facut un profit net de 60 mil. euro in RAS la 10 luni

22.12.2009, 23:51 18

BCR, cea mai mare banca de pe piata, a inregistrat un profit netde 250 mil. lei (aproape 60 mil. euro) in primele zece luni aleanului, calculat dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS),afirma surse bancare.
Castigul reprezinta doar 20% din profitul net record al BCR peintreg anul 2008, reflectand presiunea puternica a costurilor cuprovizioanele.
Trimestrul al treilea a adus cu precadere rezultate slabe, intreggrupul BCR raportand un profit net de 22 mil. euro calculat dupastandardele internationale de contabilitate, de peste sase ori maimic decat in aceeasi perioada din 2008.
De altfel, in trimestrul III Erste Group, actionarul majoritarindirect, a contabilizat la BCR pe segmentul retail&IMM opierdere neta de 4,8 mil. euro fata de un profit net de aproape 77mil. euro in aceeasi perioada din 2008, din cauza cresteriiprovizioanelor pentru credite neperformante acumulate mai ales laIMM-uri. Reprezentantii bancii nu au comentat acesterezultate.
Bugetul de venituri si cheltuieli al BCR pentru 2010 urmeaza sa fiediscutat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, care ar trebuisa fie convocata pentru 27 ianuarie.
Saptamana trecuta, reprezentantii Erste Group, alaturi de cei aiholdingului EBG Ceps care a preluat pachetul de 69,3% din BCR, s-auintalnit cu conducerile celor cinci SIF-uri, care detin cumulat 30%din banca, pentru a discuta despre transferul obligatiilor dincontractul de privatizare catre noul actionar majoritar. Astfel,EBG Ceps, condus de Manfred Wimmer, CFO al Erste Group, s-a obligatsa preia integral obligatiile pe care Erste Bank si le-a asumatfata de SIF-uri in urma privatizarii BCR (nivel minim de acordare adividendelor, listarea BCR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO