Bănci și Asigurări

BCR imprumuta 70 mil. lei pe 10 ani in Luxemburg la 10,3%. Cum comentati?

22.12.2009, 23:17 42

BCR, cea mai mare banca de pe piata, continua programul definantare de 3 miliarde de euro de pe piata de capital dinLuxemburg, lansand o emisiune de titluri denominate in lei, invaloare de 70 mil. lei (16,6 mil. euro), cu dobanda fixa de 10,3%si scadenta pe 10 ani.
Suma atrasa este mica, insa poate fi considerata un evenimentmaturitatea mare a titlurilor emise, in conditiile in care nicistatul roman nu gaseste in prezent cerere pentru a plasaobligatiuni suverane pe 10 ani. Valoarea nominala a unui titlu BCReste de 500.000 de lei, de distributie ocupandu-se chiar BCR.
In noiembrie, BCR a avut o prima emisiune de titluri in Luxemburg,de data aceea in euro, prin care a imprumutat 16,1 mil. euro pecinci ani, la o dobanda de 5,1% pe an.
In luna iunie a acestui an, BCR si vehiculul sau specializat dinOlanda BCR Finance au obtinut autorizatia bursei din Luxemburgpentru lansarea unui program de finantare pe termen mediu invaloare totala de 3 miliarde de euro. Banca nu a angajat serviciulvreunei agentii de rating pentru clasificarea titlurilor emise incadrul programului.
In urma cu trei ani, BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata,lansa in premiera o emisiune de obligatiuni in lei pe piata dinLuxemburg prin care a atras 735 mil. lei pe cinci ani, la o dobandafixa de 7,75% pe an, vizibil mai mica decat cea la care s-aimprumutat acum BCR. Recent, BCR a rascumparat o emisiune deobligatiuni in lei lansata pe piata interna tot in urma cu trei anisi pentru care a platit o dobanda de 7,25% pe an.
Programul de finantare de 3 mld. euro aprobat de actionarii BCR inprimavara acestui an prevede posibilitatea emiterii de titluri sipe piata locala, insa banca a optat pentru Luxemburg chiar sipentru titlurile denominate in lei. Unul din argumente l-ar puteaconstitui costurile administrative mai reduse. De pilda,cheltuielile pentru admiterea la tranzactionare a titlurilor BCR inlei sunt estimate la 2.000 de euro.
In conditiile in care Erste Group, actionarul majoritar indirect alBCR, face eforturi pentru asigurarea propriilor finantari, BCR ieseindividual pe piata externa, desi are un rating mai slab si,teoretic, se imprumuta mai scump decat ar putea sa o faca Erste.Luna trecuta, Erste Group a strans de la investitori 1,75 mld. europentru majorarea capitalului social prin emiterea de actiuninoi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO