Bănci și Asigurări

BCR, BRD, BT si CEC au incasat banii din vanzarea Asiban: cate 87,5 mil. euro

BCR, BRD, BT si CEC au incasat banii din vanzarea Asiban: cate 87,5 mil. euro

Jean-Francois Lemoux, directorul general al Groupama International

07.08.2008, 20:31 28

BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC au incasat ieri cate 87,5 milioane de euro in urma finalizarii tranzactiei de vanzare a asiguratorului Asiban catre grupul francez Groupama.
Valoarea totala a tranzactiei a fost de 350 de milioane de euro, un record pentru piata romaneasca, iar semnarea oficiala a contractului de vanzare a avut loc ieri. Consultantii bancilor au fost banca de investitii Rothschild & Cie, casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii si Concept Business Consult. De partea Groupama au fost consultantii Raiffeisen Investment, Arjil SAS si Gide Loyrette Nouel.
Groupama mai detine BT Asigurari si OTP Garancia, companii preluate in decembrie trecut, respectiv in februarie anul acesta, suma totala platita de francezi pentru cele trei achizitii fiind de peste 450 de milioane de euro.
"Aceasta tranzactie se inscrie in strategia noastra de dezvoltare in Europa Centrala si de Est, iar Romania va juca un rol important in acest sens, tinand cont de populatia tarii, de rapiditatea cresterii economice si de nivelul foarte scazut de dezvoltare actuala a pietei asigurarilor", a declarat Jean-Francois Lemoux, directorul general al Groupama International.
Dupa cele trei achizitii, Groupama a devenit al treilea jucator din piata asigurarilor, dupa Vienna Insurance Group si Allianz. Francezii vor sa aduca Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia sub brandul lor pana la sfarsitul anului.
"In perioada urmatoare, ne vom concentra pe investitii in vederea consolidarii companiilor noastre, prin comunicarea noului brand care va fi lansat in aceasta toamna, fiind urmata de lansarea de noi produse inovatoare, imbunatatirea sistemelor informatice si o investitie pe termen lung in capitalul uman. Prin alaturarea fortelor BT Asigurari, Asiban si OTP Garancia Asigurari, precum si prin acordurile de distributie pe care le avem deja cu OTP si Banca Transilvania, vom putea sa realizam un plan de dezvoltare ambitios pe piata din Romania", explica Lemoux.
Asiban a inregistrat anul trecut afaceri de 186 de milioane de euro, in crestere cu 50% in euro, si o pierdere neta de 3,5 milioane de euro.
OTP Garancia a avut afaceri de aproape 7 mil. euro, iar BT Asigurari de 82 mil. euro. BT Asigurari a raportat pentru anul trecut cea mai mare pierdere din piata, de 32 mil. euro, de 16 ori mai mare decat cea din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO