Bănci și Asigurări

BCR: Dacă nu revine creşterea în sem. II, am încurcat-o

Autor: Razvan Voican

03.03.2011, 23:45 24

Dominic Bruynseels, britanicul care conduce BCR din vara lui2008, spune că 2010 a fost cel mai greu an de când a venit înRomânia, dar a doua jumătate a lui 2011 ar putea fi şi mai durădacă nu apare creşterea economică mult-aşteptată.

"Ar urma o perioadă foarte, foarte dură şi de aceea trebuieevitat un asemenea scenariu, iar Guvernul trebuie să înceapă săcheltuiască pentru investiţii în infrastructură." Scenariul de bazăal BCR vizează o creştere a PIB între 1 şi 1,5%, dar există şi unscenariu pesimist în care investiţiile publice în infrastructurăs-ar lăsa mai departe aşteptate, iar o eventuală explozie apreţului petrolului ar lovi economia nu numai direct, ci şi lanivelul exporturilor, prin afectarea cererii de pe pieţele dinVest.

"Dacă nu încep cheltuielile pentru infrastructură şi nu vinecreşterea economică, va apărea o situaţie îngrijorătoare pentru cănoi am continuat să susţinem companii dintre care multe încă audificultăţi şi vor continua să aibă dificultăţi până când revinecererea. Numai că dacă această revenire a cererii mai întârziemult, unii nu vor mai putea aştepta", spune Bruynseels. MichaelBeitz, şeful riscului la BCR, explică mai departe: "Acum economiamerge într-un picior - exporturile, dar îi trebuie şi al doilea -investiţiile în infrastructură. O explozie a preţului petroluluipoate spulbera performanţa exporturilor şi atunci să rămână măcarproiectele de infrastructură care să mai antreneze economia".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24