Bănci și Asigurări

BCR: Inca nu putem vorbi de o tendinta a dobanzilor la lei

28.02.2007, 18:18 24

Este prea devreme pentru a vorbi despre o tendinta in evolutia dobanzilor la lei, apreciaza Dan Bunea, vicepresedintele BCR responsabil cu trezoreria si pietele financiare.
"Noi urmarim dobanda reala a BNR", este singurul indiciu pe care Bunea il da in privinta politicii de dobanzi avuta in vedere. Seful Trezoreriei BCR remarca discrepanta aparuta din nou intre dobanda de politica monetara anuntata de banca centrala si cea efectiva la care sunt sterilizate lichiditatile din piata monetara. Bunea spune ca este dificil de descifrat mesajul pe care BNR doreste sa il transmita prin aceasta politica de sterilizare partiala.
El crede ca piata va cere din ce in ce mai mult diversificarea produselor de economisire in contextul scaderii dobanzilor. BCR se pregateste sa-si completeze oferta cu depozite structurate si noi fonduri. De asemenea, va lansa noi produse de acoperire a riscului, avand in vedere asteptarile de crestere a volatilitatii atat pe dobanzi, cat si pe cursul de schimb.
Presedintele bancii, Nicolae Danila, spune ca BCR va pune mare accent pe fondurile mutuale. "Nu suntem departe nici de administrarea de fonduri de pensii", a declarat Danila.
In alta ordine de idei, Bunea spune ca BCR va apela din nou la pietele externe pentru a se finanta, avand "intr-un stadiu avansat" documentatia pentru emisiuni de "medium term notes". Titlurile, denominate in lei, vor fi emise in cadrul unui program esalonat pe o perioada mai lunga, de trei ani.
"Daca Ministerul Finantelor nu va prelungi, prin emisiunile de titluri de anul acesta, curba de maturitati, bancile isi vor asuma aceasta sarcina", comenteaza Bunea. Titlurile pe care BCR le va emite vor avea maturita de cel putin trei ani, dar banca va incerca si atragerea de resurse pe sapte ani. Recent, Bancpost a lansat pe pietele internationale, prin intermediul unui vehicul financiar detinut de grupul Eurobank, obligatiuni in lei pe zece ani in valoare de 100 mil. lei.
Bunea spune ca pana la sfarsitul anului cu siguranta si BCR va lansa obligatiuni, sumele care ar trebui sa fie atrase urcand la 400-500 de milioane de lei. In ceea ce priveste resursele in euro, Bunea spune ca BCR beneficiaza de linii de la Erste Bank, principalul sau actionar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO