Bănci și Asigurări

BCR: Sudul tarii a ramas in urma la capitolul credite pentru investitii imobiliare

BCR: Sudul tarii a ramas in urma la capitolul credite pentru investitii imobiliare

BCR incurajeaza dezvoltatorii de proiecte rezidentiale sa vanda locuinte inca din faza de proiect, banca urmand sa le crediteze cumparatorii

09.11.2007, 21:55 20

Ponderea creditelor acordate in zona de sud-vest a tarii pentru investitii imobiliare reprezinta 12% din totalul creditelor acordate de banci populatiei, mult sub media de 19% inregistrata la nivel national, situatie datorata reticentei populatiei de a accesa finantari, dar si datorita ofertei reduse de proiecte rezidentiale noi, conform unui studiu realizat de BCR.
"Profilul clientilor din sud-vest este orientat inca spre achizitii imobiliare prin surse proprii de finantare fapt pentru care nivelul de contractare a finantarilor pentru investitii imobiliare se afla sub media nationala", a declarat ieri Dorin Cojocaru, director executiv in divizia de credite retail a BCR, la lansarea Centrum Imobiliare Pitesti.
Centrul Imobiliar de Retail pentru regiunea de sud-vest a tarii are un birou si la Craiova, fiind o structura specializata in consultanta financiara, creditarea persoanelor fizice si administrarea relatiilor de parteneriat cu dezvoltatori si agentii imobiliare. Reteaua dedicata vanzarii de credite ipotecare totalizeaza 22 de Centre deschise in cele mai importante orase ale tarii in parteneriat cu Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI)
"Centrele existente la nivelul celor sase mari regiuni din tara reprezinta rezultatele cooperarii dintre BCR si cei 250 de membri ai asociatiei", a declarat Sabille Gasser, director executiv al ARAI.
Potrivit studiului BCR, in prima jumatate a anului in regiunea de sud-vest a tarii au fost finalizate 3.500 de locuinte, in crestere cu 42% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut insa sub cererea exprimata de piata. Numarul locuintelor finalizate reprezinta insa doar 14% din totalul celor finalizate in Romania in primul semestru.
"In zona, in conformitate cu datele statistice si solicitarile clientilor BCR, exista in diferite etape de finalizare un numar de 15.000 de apartamente. Datorita solicitarilor si a dezvoltarii pietei a fost realizata si o structura destinata persoanelor fizice", a spus Cojocaru. El afirma ca de la deschiderea primului Centru Imobiliar volumul creditelor acordate in cadrul noului concept s-a dublat, cei mai multi contractanti optand pentru facilitatea de obtinere a creditului urmata de identificarea intr-un termen de 90 de zile a unei locuinte care sa poata fi achizitionata cu banii acordati de banca.
"BCR se afla in derularea unei oferte pentru persoane fizice cu o dobanda care porneste de la 5,3% pentru creditele in euro. Este de notat ca reducerea cu 1% a costului creditului permite cresterea cu 10% a volumului de clienti care pot contracta o finantare", a spus Cojocaru.
El a adaugat ca, in functie de procentul de locuinte vandute la stadiul de planseta a proiectului, dezvoltatorii trebuie sa dispuna de numai 5-7% din valoarea totala, restul sumei putand fi completata de fondurile atrase de la clienti si de la institutii financiare, iar atingerea pragului de dezvoltare a 50% din proiect ar trebui sa imbunatateasca substantial cash flow-ul si sa asigure marja urmarita.
Identificat ca un pol de dezvoltare a regiunii, orasul Pitesti prezinta potential de crestere ridicat in primul rand datorita puterii economice ridicate, sustinuta in principal de furnizorii Dacia, care detin facilitati de productie in municipiu.
"In jurul orasului se dezvolta o intreaga regiune, iar puterea economica se datoreaza mediului de afaceri dinamic si investitiilor realizate in urma venirii producatorului Renault", a declarat Tudor Pendiuc, primarul municipiului Pitesti.
El a identificat ca sursa primara de motivare a investitiilor imobiliare modernizarea infrastructurii orasului, care va include in curand si realizarea unei linii expres de transport spre Bascov, o suburbie a Pitestiului.
"Situatia transportului in comun va fi rezolvata in urmatoarele luni prin organizarea unei licitatii. Prima parte a drumului expres Pitesti-Brasov va prelua de asemenea din traficul inregistrat acum pe axa centrala si vrem ca in curand sa realizam si un metrou usor care sa traverseze orasul", a spus Pendiuc, care mizeaza inclusiv pe dezvoltarea zonei metropolitane.
Potrivit dezvoltatorilor locali proiectele ce pot fi realizate in perimetrul orasului Pitesti sunt de volum mic, acestea fiind limitate in special de marimea terenurilor, care oscileaza intre 4.000 si 6.000 de metri patrati. Astfel, situatia nu permite constructia unor proiecte mai mari de 500 de apartamente, dat fiind ca majoritatea trenurilor situate de-a lungul iesirilor spre Campulung sau Mioveni sunt ocupate de fabricile producatorilor de componente auto atrasi de Renault.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO