Bănci și Asigurări

BCR, vazuta cu ochi buni de agentiile de rating

14.09.2005, 18:50 26

Fitch Ratings a confirmat ieri rating-urile acordate Bancii Comerciale Romane (BCR). La inceputul saptamanii, Standard&Poors''s a anuntat punerea sub observatie a rating-urilor acordate BCR, cu perspectiva pozitiva.

Fitch a acordat BCR rating-urile "BB+" pe termen lung, "B" pe termen scurt, "3" pentru sprijin si "C/D" ca rating individual. Primele trei calificative reflecta sprijinul de care banca ar beneficia de la principalul actionar - in prezent statul - in cazul in care ar intampina dificultati. Ratingu-ul individual reflecta pozitia puternica pe care BCR o detine pe piata, profitabilitatea ridicata, desi exista unele presiuni negative si capitalizarea buna.

"BCR este cea mai mare banca in Romania si va beneficia, din aceasta pozitie, de pe urma cresterii sectorului bancar. Cu toate acestea, exista presiuni asupra profitabilitatii, in urma scaderii nominale a dobanzilor si a concurentei accentuate pe piata romaneasca, unde bancile sunt in curs de finalizare a programelor de restructurare. Acest proces va continua", a declarat Tim Beck, analist in cadrul Fitch.

Standard&Poor''s a oferit BCR rating-ul "BB-", care este acum cu doua trepte sub plafonul de tara. Punerea sub observatie cu perspective pozitive creeaza premisele pentru imbunatatirea rating-ului acordat bancii. Acesta ar putea urca pana la cel mult "BBB-", actualul plafon de tara acordat Romaniei de catre agentia de evaluare.

"Plasarea sub supraveghere reflecta asteptarile Standard&Poor''s potrivit carora privatizarea BCR va fi incheiata in urmatoarele luni si va avea ca rezultat aparitia unui important actionar strategic strain. Amploarea impactului pozitiv al schimbarii structurii actionariatului va depinde de sprijinul si angajamentul noului proprietar si de influenta acestuia asupra strategiei pe termen lung a bancii si, implicit, asupra profilului sau financiar si de afaceri", a declarat Irina Penkina, analist in cadrul S&P. Agentia a evaluat mai sever BCR, considerand prezenta statului ca actionar majoritar un punct slab, in ciuda suportului pe care acesta l-ar putea acorda in cazul in care banca ar avea probleme.

S&P subliniaza ca ratingurile BCR ilustreaza influenta negativa a nivelului inca ridicat al imprumuturilor neperformante, care sunt totusi mai mici decat ale altor jucatori din regiune, precum si a concurentei in crestere, in special din partea bancilor straine. Alte elemente care mentin ratingurile la un nivel scazut sunt presiunile de scadere a marjelor, precum si riscurile economice si de piata din sectorul bancar romanesc.

Pe de alta parte, actiunea acestor factori negativi este compensata de pozitia dominanta a bancii pe piata financiara romaneasca, gradul inalt de lichiditate si capitalizare, tendintele de crestere a profitabilitatii, intarirea guvernantei corporatiste si a cadrului organizational si operational inainte de privatizare.

BCR este cea mai mare banca din Romania in functie de active, cu un nivel de circa 7,7 mld. euro, la sfarsitul lunii iunie, cota de piata fiind de 26% la active, respectiv 25% la credite si 28% la depozite.

Statul detine circa 37% din actiunile bancii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation impart in mod egal un pachet de 25% plus doua actiuni, iar cinci SIF controleaza 30,12% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO