Bănci și Asigurări

BERD si IFC, actionari la Bancpost

27.10.2004, 00:00 31

BERD si IFC au devenit actionari ai Bancpost cu pachete de cate 7,28% din caitalul social al celei de-a cincea mari banci romanesti.
Intrarea celor doua institutii printre actionari a avut loc prin decizia Adunarii Generale a Actionarilor de convertire partiala a imprumuturilor de cate 10 milioane de dolari acordate Bancpost in 1998.
"Este o veste importanta pentru noua strategie a bancii privind continuarea procesului de restructurare", a declarat ieri Elena Petculescu, presedintele Bancpost la a patra editie a South - Eastern Europe Finance & Investments Conference organizata de publicatia britanica Euromoney.
In urma operatiuniii de conversie, capitalul social al Bancpost a fost majorat cu 26 de milioane de dolari din care 16 milioane de dolari reprezinta cota BERD si IFC care au subscris cate 8 milioane de dolari. Restul de 10 milioane de dolari poate fi subscris in urmatoare 30 de zile de vechii actionari proportional cu participatiile detinute. Astfel cele cinci societati de investitii financiare (SIF) isi pot exercita dreptul de preemtiune fara a putea evita insa o diluare a participatiilor.
Salariatii nu intentioneaza sa participe la majorarea de capital, Eurobank, actionarul majoritar cu 60%, fiind gata sa aduca intreaga suma in cazul in care ceilalti actionari nu vor subscrie sumele aferente.
Bancpost a primit in 1998 doua imprumuturi de la BERD si IFC a caror rambursare era destul de costisitoare fiind preferata convertirea in actiuni.
In urma acestei tranzactii, cele doua institutii isi extind pozitiile in sistemul bancar romanesc. In special BERD are cele mai fidele imagini ale pietei bancare romanesti prin participatiile si reprezentantii sai in consiliile de administratie. Incepand cu pachetul de 12,5% din BCR, BERD mai detine actiuni la Banca Transilvania, Banca Tiriac, Miro Bank, indirect la Reiffeisen Bank, iar acum si la Bancpost. Implicarea BERD la asemenea proportii poate da un gir important sistemului bancar in ochii investitorilor straini.
In acelasi timp, BERD are o pozitie stranie pe piata finantand mai multe banci concurente cu linii de credit importante.
Strategia actionarului majoritar al Bancpost, grupul elen Eurobank, a prevede investitii de 30 milioane de euro in urmatorii trei ani, reasezarea retelei de sucursale in functie de eficienta, pregatirea personalului pentru o mai mare apropiere de client, improspatarea imaginii si o infrastructura IT moderna, ar trebui sa aduca Bancpost in pozitia a treia pe piata intr-un orizont de timp de pana la cinci ani. Procesul va incepe cu schimbarea treptata a imaginii bancii: sigla noua, sediu central nou, sucursale reamenajate - simplu, prietenos si functional, in paralel cu reasezarea intregii retele care numara 162 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO