Bănci și Asigurări

BERD si IFC intra in hartiile BCR

09.04.2003, 00:00 17

Autoritatea pentru Privatizare urma sa semneze aseara cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) scrisorile de confidentialitate necesare pentru ca expertii celor doua institutii sa aiba acces, incepand de maine, in camera de date a Bancii Comerciale Romane (BCR).
"Am semnat cu data de 2 aprilie scrisorile de mandat cu BERD si IFC, care cofirma intrarea ireversibila in procedura de cumparare de catre cele doua institutii a unui pachet semnificativ din actiunile BCR", a declarat ieri Ovidiu Musetescu, ministrul privatizarii.
Inaintea semnarii scrisorilor de confidentialitate, Musetescu urma sa se consulte aseara cu membrii comisiei de privatizare a BCR asupra a "doua-trei elemente extrem de specioase".
Guvernul urmeaza sa adopte maine o ordonanta de urgenta prin care sa fie stabilit cadrul legal al tranzactiei cu BERD si IFC.
"Exista perspectiva ca la sfarsitul lunii iulie APAPS sa incheie tranzactia care va conduce la o majoritate privata la BCR, IFC, BERD si cele cinci SIF urmand sa detina 55% din capitalul bancii", spune Ovidiu Musetescu. Astfel ar fi respectat angajamentul luat de autoritati in ultimul memorandum suplimentar care va fi supus aprobarii conducerii Fondului Monetar International.
BERD si IFC vor cumpara impreuna 25% din actiunile BCR. "In principiu, fiecare vor prelua cate 12,5%, dar nu aveam nimic impotriva daca vor hotari o alta impartire", afirma ministrul privatizarii.
El spune ca pana la sfarsitul lui 2003 urmeaza sa se incheie si etapa vanzarii catre salariatii bancii a unui pachet "de pana la 8%" din actiunile BCR. Aceasta ar insemna ca la sfarsitul anului 63% din actiunile bancii sa fie in proprietate privata.
Ovidiu Musetescu spune ca, pana la finalizarea tranzactiei cu BERD si IFC, informatiile vor fi "limitate".
Potrivit celor convenite cu FMI, gasirea unui investitor strategic nu mai este o urgenta, data fiind conjunctura pietei bancare internationale. Adevarata privatizare a BCR cu un mare grup international are ca termen anul 2006, fiind prevazuta posibilitatea ca statul sa rascumpere actiunile achicitionate de BERD si IFC pentru a putea oferi investitorului un pachet majoritar.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels