Bănci și Asigurări

BNR a atras toata valuta de pe piata

19.10.2004, 00:00 9

Banca Nationala a inceput saptamana cu o interventie masiva pe piata valutara, care a determinat o noua apreciere a euro, pana la 41.302 lei. Acesta este cel mai ridicat nivel pe care euro l-a atins de la inceputul lunii ianuarie. Dolarul a continuat miscarea de depreciere inceputa la sfarsitul saptamanii trecute, fiind evaluat la 33.104 lei, cu 112 lei mai putin decat cotatia precedenta.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 41.150/41.180 de lei/euro, peste nivelul inchiderii de vineri. In prima parte a sedintei cotatiile au coborat usor pe fondul vanzarilor de valuta, pana la 41.110/41.140 de lei/euro. Jucatorii au continuat sa tranzactioneze in jurul acestui nivel cateva ore, cotatiile inregistrand oscilatii reduse. In apropierea pranzului, pe piata au aparut ordine substantiale de cumparare, care au determinat aprecierea rapida a euro. Astfel, cotatiile au urcat treptat la 41.200 de lei/euro, apoi la 41.260 de lei/euro, pana la 41.300 de lei/euro. Trendul de apreciere a euro a fost mentinut pana la sfarsitul sedintei, piata inchizandu-se ieri in cotatii de 41.290/41.320 de lei/euro. "In spatele cumpararilor de valuta a fost cu siguranta BNR, care a atras ieri peste 75 de milioane de euro. Dupa aceasta interventie pe piata se resimte un deficit de valuta, cotatiile continuand sa urce chiar si dupa retragerea bancii centrale. Situatia s-ar putea modifica insa in urmatoarele zile. Volumele tranzactionate au fost substantiale, insa nu vor atinge nivelul record de joia trecuta", a apreciat un dealer. Analistii considera ca banca centrala ar putea sa urmareasca in continuare o depreciere mai vizibila a leului, pana la un curs de 41.500 - 41.600 de lei/euro. Aceasta ar presupune insa un efort sustinut pentru sterilizarea excesului de valuta din piata, in conditiile in care cumpararile substantiale de pana acum au impiedicat doar o apreciere si in termeni nominali a leului.
Aprecierea de vineri a leului a fost alimentata de un excedent de 52 de milioane de euro rezultat din tranzactiile cu clientii, pe fondul unor cumparari de 137 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 140 de milioane de euro. Astfel, volumul total tranzactionat vineri pe piata a fost de 277 de milioane de euro.
Pe pietele internationale dolarul s-a apreciat usor ieri, pana la un curs de 1,2462 de dolari/euro, in lipsa altor stiri care sa-i afecteze evolutia. Aprecierea dolarului a aparut insa in contextul in care pretul petrolului a continuat sa urce pana la un nou maxim de 55,33 de dolari/baril.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 17,5% si 19%. Banca Centrala nu a intervenit ieri pentru a steriliza excesul de moneda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO