Bănci și Asigurări

BNR a publicat topul oficial al bancilor pe 2007

BNR a publicat topul oficial al bancilor pe 2007

Click pentru imaginea intreaga

04.07.2008, 22:09 361

Doar opt banci din sistem aveau la sfarsitul anului trecut o cota de piata pe active mai mare de 5%, arata Raportul Anual al BNR pentru 2007. Inca noua jucatori aveau cote de piata intre 1% si 5%, iar imaginea unui sistem bancar in fragmente este completata de 24 de banci care nu reuseau sa treaca de pragul de 1%.
Primii cinci jucatori din sistem continua sa domine piata, concentrand 56% din activele totale. Ponderea lor a coborat insa fata de nivelul de 60% din decembrie 2006, respectiv 59% in anii precedenti.
Numarul bancilor cu afaceri foarte mici (active sub 100 de milioane de euro) a fost alimentat anul trecut de intrarea pe piata a unor noi jucatori prin investitii de tip green-field. Portughezii de la Millennium au demarat in octombrie anul trecut activitatile la filiala locala, in timp ce Bank of Cyprus, spaniolii de la La Caixa si portughezii de la FiniCredito au infiitat sucursale la Bucuresti, pe baza pasaportului financiar european.
"Gradul de concentrare in sectorul bancar a fost relativ stabil, desi in ultimul trimestru al anului s-au inregistrat usoare scaderi de cota de piata in favoarea segmentului bancilor mici si mijlocii, majoritatea manifestand mai multa agresivitate in ceea ce priveste activitatea de acordare a creditelor", noteaza BNR in Raportul asupra Stabilitatii Financiare.
Pe celelalte piete din Uniunea Europeana gradul de concentrare variaza semnificativ, de la 22% in Germania pana la 85% in Olanda.
In ciuda scaderii gradului de concentrare in sistemul bancar local, valoarea medie a activelor pe jucator a inregistrat anul trecut un salt consistent, de 26%, urcand la 1,6 miliarde de euro. Totusi, doar 13 din cele 41 de banci din sistem au active mai mari de 1,6 miliarde de euro. Noua jucatori de pe piata locala au dimensiuni foarte mici, cu active de mai putin de 100 de milioane de euro, insa dintre acestia patru si-au inceput activitatea chiar in 2007.
Spre comparatie, in Polonia, unde primii cinci jucatori controleaza 47% din piata, valoarea medie a activelor pentru fiecare jucator este de numai 262 mil. euro. Ungaria are ponderi asemanatoare, cu 54% din active controlate de jucatorii de top, in timp ce media activelor pe banca este de 442 mil. euro. La polul opus este Belgia, unde valoarea medie a activelor pe banca este de 10,7 mld. euro, in timp ce primii cinci jucatori controleaza 84% din piata.
"In conditiile unui mediu concurential crescut, principalele caracteristici ale sectorului bancar romanesc pe parcursul anului 2007 au fost dinamica sustinuta a activelor bancare si cresterea corespunzatoare a creditului neguvernamental", arata BNR in Raportul sau anual.
Activele totale din sistem au urcat anul trecut cu 45%, pana la 250 de miliarde de lei (echivalentul a circa 70 mld. euro). Banca centrala noteaza ca dupa relaxarea "prudenta" a conditiilor de creditare pentru persoane fizice (implementata in primavara trecuta), bancile comerciale si-au majorat expunerea fata de populatie. Totodata, a crescut gradul de indatorare al celor care au contractat credite bancare, in timp ce perioada de rambursare pentru imprumuturi a fost prelungita.
Creditul neguvernamental a urcat anul trecut cu 50%, in termeni reali, pana la 148,18 miliarde de lei (41 de miliarde de euro).
BNR noteaza ca imprumuturile pentru populatie au contribuit cu 62% la cresterea creditului neguvernamental de anul trecut. Astfel, ponderea creditului de retail a urcat anul trecut cu aproape sase puncte procentuale, pana la 48,1% din total.
"Continuarea curbei ascendente a creditarii, cu preponderenta in ultimii doi ani, nu a atras dupa sine o inrautatire a indicatorilor de performanta a portofoliului de credite. Astfel, ponderea creditelor restante si indoielnice in totalul portofoliulului de credite din bilant, considerate la valoare neta a inregistrat o valoare de 0,2%", subliniaza BNR in Raportul Anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO