Bănci și Asigurări

BNR a strans in visterie aproape 10 mld. euro

03.11.2004, 00:00 28



Rezervele valutare detinute de Banca Nationala au inregistrat luna trecuta o crestere de 204,3 milioane de euro, pana la un total de 9.950,1 milioane de euro.



Cumpararile de pe piata valutara au avut principala contributie la acesta crestere, cu un total de 218,1 milioane de euro. Volumul de valuta atras de banca centrala de pe piata valutara a scazut in octombrie la mai putin de jumatate din valoarea inregistrata in luna precedenta, de peste 524 de milioane de euro.



Reducerea achizitiilor de pe piata valutara s-a resimtit destul de puternic, cotatiile coborand trepat spre sfarsitul lunii, dupa ce in primele saptamani BNR a socat piata cu doua interventii masive.



Comparativ cu inceputul lunii, leul a inregistrat o apreciere nominala de 0,7% fata de euro, cursul coborand la sfarsitul lunii sub pragul de 41.000 de lei/euro, pentru prima data dupa aproape trei luni.



Deprecierea euro a fost temperata de asteptarile jucatorilor privind noi interventii, acestia asteptand conditii mai bune de pret.



Alte intrari au rezultat din administrarea rezervei internationale, in suma de 25,1 milioane de euro.



Pe parcursul lunii octombrie, din rezerva valutara au fost efectate plati reprezentand rate si dobanzi scadente la datoria publica externa garantata in valoare de 19,6 miliaone de euro. Platile scadente, pana la sfarsitul anului 2004, in contul datoriei publice externe garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 264 milioane euro. Alte iesire nete, in valoare de 19,3 milioane de euro, au rezultat in urma modificarii rezervelor minime obligatorii in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului, plati si alte comisioane bancare.



Valoarea rezervei de aur administrate de BNR a scazut la 1.129,5 milioane de euro.



In aceste conditii, rezervele internationale ale BNR (valuta plus aur) au ajuns sa depaseasca la sfarsitul lui octombrie, pentru prima data, 11 miliarde de euro. Rezultatul a fost posibil in conditiile in care rezervele valutare au crescut de la inceputul anului cu aproape 3,6 miliarde de euro.



Ritmurile inalte de crestere ale rezervelor internationale din lunile precedente au asigurat imbunatatirea gradului de acoperire al cheltuielilor cu importurile pana la echivalentul a 4,9 luni (la nivelul lunii august), chiar in conditiile in care importurile au continuat sa depaseasca 2,2 miliarde de euro si in luna septembrie. Banca Nationala are in vedere un interval de 4-6 luni privind gradul de acoperire a importurilor cu rezerva internationala.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO