Bănci și Asigurări

BNR: diversificarea portofoliului a majorat veniturile din plasarea rezervelor cu 203 mil. euro

BNR: diversificarea portofoliului a majorat veniturile din plasarea rezervelor cu 203 mil. euro

Click pentru imaginea intreaga

03.07.2007, 19:00 42

BNR si-a diversificat anul trecut portofoliul de instrumente in care plaseaza rezervele internationale pentru obtinerea unor randamente mai bune, inclusiv prin extinderea listei de emitenti de obligatiuni.
In aceste conditii, BNR a reusit sa obtina venituri nete din administrarea rezervelor internationale de 562 de milioane de euro, cu 250 de milioane de euro mai mult decat obtinuse in 2005. Potrivit raportului anual al BNR, 203 milioane de euro (respectiv 81%) din crestere a fost datorata imbunatatirii rentabilitatii activitatii de administrare. Numai 47 de milioane de euro s-au datorat cresterii volumului rezervelor aflate in administrare. In cursul anului trecut, rezervele internationale ale BNR au urcat de la 18,25 la 22,93 miliarde de euro. In decembrie trecut rezervele valutare totalizau 21,3 miliarde de euro, in timp ce rezerva de aur valora 1,62 miliarde de euro.
BNR plaseaza cea mai mare parte a rezervelor in obligatiuni straine.
Potrivit criteriilor de investitii, pe lista emitentilor figureaza Guvernul SUA, agentiile guvernamentale sau cele sponsorizate de Guvernul SUA, guvernele tarilor membre ale Uniunii Europene, agentiile guvernamentale sau cele sponsorizate de guvernele statelor comunitare, institutii supranationale sau entitati private emitente de obligatiuni garantate cu active. Totusi, BNR nu poate plasa mai mult de 10% din totalul rezervelor in obligatiuni garantate cu active, emise de entitati private.
Pe fondul diversificarii portofoliului de instrumente utilizate, numarul de emitenti considerati eligibili pentru plasamentele in obligatiuni a urcat la 37. Conform criteriilor BNR, rating-ul minim pentru emitentii eligibili este "AA".
In paralel, BNR a inceput sa investeasca de anul trecut in obligatiuni cu optiune de rascumparare emise de Banca Reglementelor Internationale (BRI) si in obligatiuni garantate cu active ale emitentului (European covered bonds). De asemenea, din toamna trecuta BNR a inceput sa deruleze un program de imprumut de titluri (securities lending), prin care obligatiunile detinute in contul de custodie de la Federal Reserve Bank of New York sunt utilizate activ, permitand astfel obtinerea unor castiguri suplimentare.
Astfel, daca la sfarsitul lui 2005 peste 93% din obligatiunile detinute de BNR erau emise de catre guverne si 6% de catre agentii guvernamentale, in decembrie trecut situatia era sensibil diferita. Ponderea titlurilor emise de guverne a coborat la 66%, in timp ce obligatiunile garantate au urcat la 16% din portofoliu. Banca centrala mai avea aproape 10% din portofoliu in obligatiuni emise de institutii supranationale.
In decembrie, BNR avea investitii in titluri cu cupon emise de institutii de credit in valoare de 2,9 miliarde de euro, in conditiile in care in decembrie 2005 soldul era zero. Plasamentele in bonduri europene totalizau 4,5 miliarde de euro, in scadere cu 25% (in lei) fata de sfarsitul anului precedent. BNR a renuntat anul trecut la investitiile in titluri cu cupon emise de Trezoreria SUA si de Banca Reglementelor Internationale. De asemenea, plasamentele in titluri cu discount au fost reduse semnificativ.
BNR a modificat pe parcursul anului trecut si durata portofoliilor, in incercarea de a obtine randamente mai bune. Astfel, pe fondul unui risc de dobanda ridicat la euro (BCE a anuntat si a operat mai multe majorari de dobanda in acest interval, care au dus si la scaderea pretului instrumentelor cu venit fix din portofoliu), BNR a decis ca durata portofoliului de euro sa fie redusa cu o luna, pana la 9 luni. Durata portofoliului de dolari a fost mentinuta la 1 an, in timp ce la lira sterlina durata a fost majorata usor, la trei luni.
"In urma acestei decizii, rentabilitatea totala a rezervelor internationale s-a situat la un nivel de 2,33% pentru euro si 4,49% pentru dolarul SUA. Spre comparatie, obligatiunile guvernamentale cu scadente de pana la 3 ani incluse in indicele Merrill Lynch au inregistrat in anul 2006 o rentabilitate de 2,07% pentru euro si 4,24% pentru dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO