Bănci și Asigurări

BNR face precizări cu privire la publicarea veniturilor conducerii băncii centrale

BNR face precizări cu privire la publicarea veniturilor...
02.09.2016, 13:30 297

BNR susţine că datele făcute publice de către Agenţia Naţională de Integritate privind veniturile cuprinse în declaraţiile de avere ale conducerii BNR (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori, membri neexecutivi ai CA ai BNR) sunt venituri nete anuale totale şi nu diferă de datele privind veniturile curente făcute publice de BNR în comunicatul din 1 septembrie, potrivit unui anunţ al Băncii Naţionale.

De exemplu, BNR precizează că în ceea ce priveşte conducerea executivă a BNR (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori), veniturile din declaraţia de avere cuprind totalitatea veniturilor obţinute în anul 2015. Aceste venituri anuale totale nete sunt prezentate defalcat în comunicatul CA al BNR din 1 septembrie, după cum urmează:

-          veniturile lunare nete standard ale conducerii executive a CA (salariul net lunar şi indemnizaţia lunară netă primită în calitate de membru al Consiliului de Administraţie) înmulţite cu 12 luni; indemnizaţia anuală de vacanţă  in cuantum de 100% salariu lunar net (fără indemnizaţia de membru CA); alte drepturi băneşti, acordate anual, în cuantum total de maximum 1,6 salarii lunare nete (fără indemnizaţia de membru CA);  participarea la profitul realizat de BNR în anul precedent (100% din venitul lunar); indemnizaţia de pensionare obţinută în 2015 (numai în cazul dl. Guvernator, Mugur Isărescu, care a împlinit vârsta de pensionare în iunie 2014).

-          Prin adunarea acestora se obţine venitul net anual total.

BNR face diferenţa între veniturile nete anuale totale şi veniturile nete lunare standard. Banca Naţională susţine că nu se poate pune egal între ele.

”Veniturile nete anuale totale, împărţite la 12 luni, nu reprezintă veniturile nete lunare standard, pentru că suma rezultată  nu se obţine în fiecare lună, fiind  doar o medie aritmetică. Această medie aritmetică poate cuprinde venituri ocazionale fără caracter repetitiv, (cum ar fi indemnizaţia de pensionare) sau participarea la profit (care depinde de rezultatul exerciţiului financiar anual)”, potrivit BNR.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO