Bănci și Asigurări

BNR hotaraste relaxarea creditarii, dar deprecierea leului ramane o piedica majora

BNR da un semn pentru relaxarea creditarii
15.01.2009, 17:54 30

Banca Nationala a dat ieri un prim semn pentru relansarea creditarii, permitand bancilor sa accepte un grad mai mare de indatorare pentru clientii care aduc garantii imobiliare, dupa ce piata a inghetat din toamna trecuta.

Dupa ce s-au luptat pentru a obtine aceasta relaxare, bancherii sunt acum rezervati in privinta posibilitatilor de relansare a creditarii, mai ales pana nu se stabilizeaza cursul de schimb leu/euro.
"Pe termen scurt, decizia BNR nu poate sa schimbe mare lucru", apreciaza Lucian Cojocaru, director pol comercial retea in BRD-SocGen. El spune ca deja nu mai exista o cerere semnificativa din partea clientilor pentru contractarea de imprumuturi.
Si Razvan Munteanu, vicepresedinte pe retail al Raiffeisen Bank, spune ca deja cererea de credite a scazut foarte mult, iar in actualul context de crestere a riscului probabil bancile vor ramane chiar mai prudente decat ar permite-o reglementarile BNR. In acelasi timp, el noteaza ca nu este o perioada buna de contractare a unui credit ipotecar in euro pana cand nu se stabilizeaza cursul de schimb. Volumele de credite noi in euro acordate de Raiffeisen au scazut la 20-30% fata de varfurile din anii trecuti.
Cele mai recente date ale BNR arata ca in noiembrie creditul de consum a scazut, iar pe ipotecar cresterile au fost foarte modeste.
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si seful CEC Bank, spune ca pe baza noilor reglementari ale BNR bancile vor cere un avans de 20%-25% pentru creditele ipotecare.
Fiecare banca urmeaza sa isi revizuiasca normele proprii de creditare, insa Ghetea estimeaza ca procesul ar putea sa se finalizeze in cel mult o saptamana.
La randul sau, Zoltan Major, vicepresedintele pe retail al UniCredit Tiriac Bank, considera ca, mai devreme sau mai tarziu, BNR trebuia sa relaxeze tratamentul creditelor ipotecare, avand in vedere ca acestea au un rol de "driver" pentru economie, antrenand cererea pe numeroase segmente din industrie in contextul incetinirii activitatii in general.
"Evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea imprumutatorilor de a mobiliza in mod sustenabil resursele financiare necesare si de respectarea concomitenta a principiilor prudentiale", se spune in comunicatul publicat dupa sedinta. Oficialii bancii centrale au subliniat in mai multe randuri ca incetinirea creditarii din toamna a fost determinata in principal de schimbarea comportamentului bancilor, care au devenit mult mai selective.
Roxana Bolocan, director credite retail la Volksbank, este mai optimista si considera ca era necesara o relaxare a conditiilor de creditare, care sa permita reluarea finantarilor in domeniul imobiliar. Majoritatea creditelor acordate de banca au in spate garantii imobiliare.
In varianta Regulamentului de creditare a persoanelor fizice, intrata in vigoare in toamna trecuta, multi clienti nu se mai calificau pentru contractarea unui credit, iar cei care reuseau aveau acces la sume mult mai mici.
Cu un venit lunar de 2.000 de euro si fara alte rate, un client ar fi putut sa ia un credit de cel mult 80.000 de euro.
Prin normele introduse de BNR in toamna, bancile erau obligate sa ia in considerare la stabilirea gradului maxim de indatoare impactul unei deprecieri a cursului si al unui soc pe dobanda, plecand de la evolutia pietei din lunile precedente. In aceste conditii, gradul de indatorare a ajuns sa coboare sub 40% pentru unele categorii de credite, fata de un maxim de 70%, care fusese acceptat in trecut. Cele mai afectate au fost creditele in franci elvetieni acordate pe termen lung (considerate de BNR foarte periculoase), dar si cele in euro.
O veste buna a venit ieri si de la Banca Centrala Europeana, care a redus cu inca o jumatate de punct dobanda cheie la euro. Bancherii spun ca in sfarsit si clientii locali ar trebui sa beneficieze de aceasta relaxare in costul creditelor, in conditiile in care noile reglementari impun indexarea costului la EURIBOR (indicatorul pietei monetare din zona euro).
"Cred ca la creditele noi vom vedea ieftiniri, pentru ca dobanzile sunt acum legate de EURIBOR. Pentru creditele in sold, chiar daca Banca Centrala Europeana a redus dobanda, costul riscului a crescut mult mai mult si se mentine relativ ridicat. Doar cei care au luat in trecut credite cu dobanda legata de EURIBOR vor putea sa vada ieftiniri", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cea mai mare banca din sistem. Pentru a imprumuta bani bancilor romanesti, institutiile straine - care pot fi chiar actionarii lor - percep o prima pentru riscul de tara. Costul riscului, reflectat in cotatiile unor polite de asigurare pentru cazul in care debitorul intra in incapacitate de plata (CDS), a crescut de peste sase ori de la inceputul anului. Astfel, pentru a asigura o datorie in valoare de 10.000 de euro pe cinci ani, cumparatorul CDS-ului trebuie sa plateasca acum circa 620 de euro, fata de 80 de euro la inceputul anului.
Banca Centrala Europeana a inceput din octombrie sa taie dobanda cheie la euro, plecand de la 4% pe an, iar de atunci reducerile au ajuns sa cumuleze 2,25 puncte procentuale. Ieri indicatorul EURIBOR pentru scadentele de sase luni (luat in calcul de majoritatea bancilor la stabilirea dobanzilor la credit) a coborat spre 2,5% pe an, de la niveluri de 5,4% pe an in octombrie, cand pietele financiare internationale erau in fierbere.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO