Bănci și Asigurări

BNR: Integrarea in circuitele internationale creste volatilitatea pietei valutare

10.05.2007, 18:09 12

Ajustarea semnificativa a dobanzii de politica monetara din prima parte a anului a avut un impact limitat asupra evolutiei cursului de schimb, adminte BNR in raportul asupra inflatiei pe primul trimestru.
"Reducerea de catre BNR a ratei dobanzii de politica monetara a avut un impact relativ limitat asupra evolutiei ratei de schimb a monedei nationale, cu atat mai mult cu cat operatorii valutari anticipau o modificare in acest sens - desi de mai mica amploare", arata raportul bancii centrale. Oficialii BNR au explicat deciziile de reducere a dobanzii (care cumuleaza 1,5 puncte de la inceputul anului, pana la 7,25% pe an in prezent) prin dorinta de a diminua apetitul investitorilor speculatori pentru jocul pe leu.
Evolutia pietei a aratat de altfel ca ajustarea dobanzii nu a avut efecte sensibile, euro continuand sa coboare la noi minime ale ultimilor patru ani pe piata de la Bucuresti.
Banca centrala arata ca interesul investitorilor pentru plasamente si tranzactii in lei a fost alimentat de cresterea dobanzilor pe piata monetara, lansarea de noi obligatiuni guvernamentale, dar si din partea entitatilor private, precum si de cresterea randamentelor asteptate ale tranzactiilor bursiere. Potrivit raportului BNR, numai in luna februarie au fost lansate pe pietele externe obligatiuni in lei emise de institutii nerezidente in valoare de un miliard de lei.
Statul a emis de la inceputul anului pana la sfarsitul lui aprilie titluri in valoare de 5,9 miliarde de lei. In plus, Trezoreria a mai atras de pe piata monetara depozite pe diferite scadente in valoare de 3,9 miliarde de lei, pentru a-si acoperi sincope de lichiditate. Pe fondul absorbtiei mari de lichiditati, dobanzile pe piata monetara au urcat constant, ajungand chiar la niveluri de 50% pe an pentru scandentele scurte, la sfarsitul lunii aprilie.
Pe de alta parte, BNR remarca corelarea dintre evolutia leului si a celorlalte monede de pe pietele emergente din regiune, desi moneda locala a inregistrat oscilatii relativ mai reduse in primul trimestru. In contextul integrarii tot mai puternice a pietei locale in fluxurile internationale, banca centrala anticipeaza si o crestere a volatilitatii cursului.
"In conditiile evidentierii unui grad ridicat de dependenta a pretului activelor financiare de pe pietele emergente de evolutiile majore consemnate de principalele economii ale lumii, este de presupus ca pe masura materializarii potentialului semnificativ de crestere a expunerii investitorilor financiari fata de moneda nationala, volatilitatea cursului de schimb leu/euro sa sporeasca pe viitor", arata raportul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO